Haven Amsterdam

Fietsen naar het werk in Westpoort

Haven Amsterdam stimuleert fietsen naar het werk in Westpoort. Doel is 20% meer fietsers in 2012 vergeleken met 2008. Fietsen naar het werk is winst voor werknemers, voor bedrijven en voor het milieu.

Fietsen naar het werk is winst voor iedereen

Fietsen: gezond, ruimtebesparend en milieuvriendelijk

* Fietsen is gezond. Je conditie gaat erop vooruit, je krijgt frisse lucht en het zorgt voor minder stress. Want ongehinderd kunnen doorfietsen en precies weten hoe lang je erover doet, is een stuk meer ontspannen dan in de file staan en maar hopen dat je op tijd komt. Een gezonde basis is minstens vijf dagen per week dertig minuten per dag matig intensief bewegen. Naar je werk fietsen is een makkelijke manier om aan je gezondheid te werken. Met een vaartje van zo'n zestien kilometer per uur ben je al 'matig intensief' aan het bewegen. Bewegen heeft veel voordelen, blijkt uit verschillende onderzoeken: het verlaagt de kans op tal van chronische kwalen als hart- en vaatziekten en diabetes, het voorkomt broze botten, vermindert stress, vergroot het welbevinden en verbetert de nachtrust. Het geeft meer plezier in het werk en zorgt ervoor dat je minder en korter ziek bent. * Fietsen naar het werk levert werkgevers minder ziekteverzuim en vrolijker werknemers op. Daarnaast is het ook een oplossing in het woekeren met parkeerplaatsen: fietsen nemen aanzienlijk minder ruimte in dan een auto. * Voor het milieu scheelt elke kilometer die mensen niet in de auto rijden. Minder auto's betekent bovendien kortere files. Vrachtauto's kunnen dan ook beter doorrijden. Dat scheelt tijd en geld voor producenten en verladers, maar het betekent ook minder luchtverontreiniging als het verkeer door kan rijden.

Waarom juist nu het fietsen stimuleren?

Het verkeer in Westpoort is de laatste jaren alleen maar drukker geworden. De verwachting is dat de overslag van goederen in 2020 is verdubbeld, binnen het bestaande havengebied. Dit betekent dat de haven nog twee keer zo druk wordt als nu. Ook al zullen meer goederen per binnenvaart worden aan- en afgevoerd, zo'n groei levert toch meer verkeer op. Daarnaast zullen de werkzaamheden aan de Tweede Coentunnel en de Westrandweg ook voor meer verkeersdrukte in het havengebied zorgen. Het is dus nodig om het aantal voertuigen in Westpoort te verminderen. De auto inruilen voor de fiets om naar het werk te gaan, levert iedereen winst op.

Wat doet Haven Amsterdam?

Haven Amsterdam heeft de afgelopen jaren langs een groot aantal doorgaande wegen vrij liggende, geasfalteerde en verlichte fietspaden aangelegd. In totaal ligt er nu ongeveer 45 km aan fietspaden in Westpoort. Dit maakt het voor fietsers mogelijk om veilig en comfortabel naar en van hun werk te fietsen.

De huidige 45 kilometer aan fietspaden wordt steeds verder uitgebreid. Zodra een weg te druk wordt om er veilig te kunnen fietsen, legt Haven Amsterdam er een vrij liggend fietspad aan. Het kost wat (1000 meter fietspad kost 200.000 euro), maar de voordelen zijn ook erg groot.

Hoe stimuleer ik als bedrijf fietsen naar het werk?

* Zorg ervoor dat werknemers hun fietsen veilig en droog kunnen stallen. * Zorg ervoor dat werknemers, als ze dit willen, kunnen douchen. * Maak gebruik van de fiscale voordelen die er zijn voor woon-werkverkeer op de fiets:

Werkgevers kunnen eens per drie jaar per werknemer 749 euro voor een fiets beschikbaar stellen. Werkgevers kunnen belastingvrij een fietsverzekering voor hun werknemers vergoeden of verstrekken. Werkgevers kunnen jaarlijks voor 82 euro belastingvrij vergoeden aan fietsonderdelen en -accessoires, zoals een slot, regenpak en reparaties.

Deze fiscale voordelen kunt u in de arbeidsvoorwaarden opnemen in de vorm van een 'uitruilmodel'. Daarbij kan de werknemer overtollige vakantiedagen of overuren inruilen (voor het bruto uurtarief) tegen een fiets en onderdelen.

Meer informatie

* Fiscale mogelijkheden om het fietsen van werknemers te stimuleren: www.belastingdienst.nl (zoek op 'fietsregeling'). * Met het openbaar vervoer? Fiets het laatste stukje met een ov-fiets: www.ovfiets.nl (voor particuliere abonnementen en bedrijfscontracten). * Fietsrouteplanner: www.fietsersbond.nl * Haven Amsterdam heeft vier recreatieve fietsroutes uitgezet in Westpoort: www.havenfietsen.nl

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met de afdeling Communicatie van Haven Amsterdam: Christine Schouten, 020-523 48 06.