CNV Vakmensen: Bovag jaagt cao bietenbrug op ipv hefbrug

18/01/2010 16:09

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Vakmensen

18 januari 2010, Utrecht


------

CNV Vakmensen op huisbezoek bij autodealers/garagebedrijven

Cao op de hefbrug of op de bietenbrug?

CNV Vakmensen gaat vandaag en de komende dagen op huisbezoek bij heel veel garagewerkplaatsen en autodealers. Bestuurders van de bond willen leden en niet-leden informeren over de gevolgen van het Bovag-besluit om de cao niet te ondertekenen. Tussen 27 januari en 3 februari houdt de bond vervolgens her en der in het land bijeenkomsten waar de zaak uitgebreid aan de orde komt. Dan zal de leden ook worden gevraagd of ze actie tegen de werkgever willen voeren.

De Bovag heeft dit onheil over zichzelf afgeroepen, stelt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. Namens de vakgroep CNV Metaaltechniek bereikte hij in oktober een akkoord met de werkgevers in de kleinmetaal over een cao voor zestien maanden. Een opzienbarend akkoord, omdat het werkgevers en werknemers ruimte bood om de huidige economische crisis maximaal het hoofd te bieden. De Bovag gaf echter kort voor oudjaarsdag onverwacht aan geen handtekening te zullen plaatsen.

Hietkamp verwacht grote brokken in de branche. "Om maar eens wat te noemen, op 8 februari vergadert het bestuur van OOMT, het scholings- en opleidingsfonds in de branche. Dat wordt vrijwel zeker een opheffingsvergadering omdat de bijdrage voor het het opleidingsfonds niet kan worden geïnd vanwege de ontbrekende cao."

Het niet ondertekenen van de cao betekent tevens voor alle werknemers in de motorvoertuigentechniek en de tweewielersbedrijven dat ze hun loonsverhoging kunnen doorstrepen volgend jaar.

Marco Hietkamp: "Wij gaan nu en de komende dagen bij de werkplaatsen langs. Om onze mensen en hun collega's duidelijk te maken dat het twee kanten op kan met hun arbeidsvoorwaarden. Of mee de hefbrug op - en daarmee een goed antwoord op actuele omstandigheden - of de bietenbrug op. En dat laatste is dan een ontkenning van elke toekomst voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche. Dat is zeer ernstig. En dat zullen we de mensen nu, maar zeker ook op al die bijeenkomsten vertellen."





http://www.cnvvakmensen.nl

http://www.cnv.net