Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2010Z00848

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over afspraken omtrent de kosten voor het volgen van een tweede studie. (Ingezonden 2010 januari 2010)


1
Wat heeft u precies toegezegd aan de studentenorganisaties tijdens de Studentenkamer in december jl. omtrent de kosten voor het volgen van een tweede studie? 1)


2
Blijft het de komende drie jaar mogelijk om een tweede of derde bachelor te volgen tegen wettelijk collegegeld, ook nadat de eerste bachelor is afgerond?


3
Blijft het de komende drie jaar mogelijk om een tweede of derde master te volgen tegen wettelijk collegegeld, ook nadat de eerste master is afgerond?


4
In hoeverre worden hogescholen en universiteiten bekostigd voor studenten die een tweede of derde bachelor volgen, nadat een eerste bachelor is behaald?


5
In hoeverre worden hogescholen en universiteiten bekostigd voor studenten die een tweede of derde master volgen, nadat een eerste master is behaald?


6
Wat betekenen deze afspraken voor het macrobudget voor hoger onderwijs? Krijgen universiteiten of hogescholen op enigerlei wijze extra bekostiging voor het volgen van een tweede studie?


7
Heeft u de instellingen al herinnerd aan hun "belofte om het collegegeld niet te verhogen", zoals u heeft toegezegd aan de studentenbonden? Kunt u de Kamer een afschrift doen toekomen van de afspraken die met de instellingen zijn gemaakt?


8
Wilt u deze vragen vóór 26 januari beantwoorden in verband met de behandeling in de Eerste Kamer?


1) HOP-nieuwsbrief, 10 december 2009, bijlage onderhands aan bewindspersoon verstrekt