Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Onderzoek Q-koorts


18 januari 2010 - kamerstuk

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de uitzending van de NOS d.d. 17 januari 2010 over de reconstructie van het verloop van het Q-koortsdossier berichten wij u het volgende.

Met uw Kamer is eerder besproken dat een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden naar de vraag op welke wijze de ministeries van VWS en LNV de aanpak en bestrijding van de Q-koorts ter hand hebben genomen en welke lessen daaruit kunnen worden getrokken voor de toekomst. Hiertoe is de commissie Van Dijk in het leven geroepen. Zoals aangegeven in onze brief van 11 januari 2010 (TK 28 286, nr. 354) aan uw Kamer is onderdeel van het onderzoek van de Commissie- Van Dijk na te gaan welke diensten vanuit welke rol en verantwoordelijkheid betrokken zijn geweest bij voorbereidende besluitvorming en bestrijding van Qkoorts en hoe de communicatie is geweest tussen de ministeries van VWS en LNV (en de daaronder ressorterende diensten zoals RIVM en Gezondheidsraad, VWA en andere betrokken organisaties als GGD'en en de Gezondheidsdienst voor Dieren) (onderzoeksvraag 3 en 4).
Inmiddels hebben we de heer Van Dijk gevraagd om het beleid vanaf het jaar 2005 te onderzoeken. De Commissie-Van Dijk zal dit dan ook meenemen in het onderzoek.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, EN VOEDSELKWALITEIT, WELZIJN EN SPORT

G. Verburg A. Klink