Gemeente Assen


Persbericht

Assen, 15 januari 2010

Voor 16 miljoen bezuinigingsmogelijkheden gepresenteerd

Met het vinden van 16 miljoen euro aan bezuinigingsmogelijkheden heeft de ambtelijke top van de gemeente Assen voorwerk gedaan voor de onderhandelaars van het nieuwe college. De bezuinigingsmogelijkheden zijn op 15 januari aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het huidige college had opdracht gegeven om voor tenminste 15 miljoen euro mogelijkheden in kaart te brengen. De bezuinigingsmogelijkheden raken alle beleidsterreinen van de gemeente en de eigen organisatie.

De gemeente Assen staat voor forse bezuinigingen. De meerjarenbegroting laat tekorten zien die oplopen tot van 9 miljoen euro in 2011 tot 12 miljoen in 2013. Tegelijkertijd heeft Assen stevige ambities. Om de ambities te realiseren zijn gerichte keuzes nodig om het beschikbare geld zo effectief mogelijk in te zetten. Het is aan het volgende college en de nieuwe raad om die keuzes te maken.

Het huidige college heeft opdracht gegeven aan de ambtelijke organisatie om voor 15 miljoen euro bezuinigingsmogelijkheden te inventariseren om de vorming van het nieuwe college te vergemakkelijken. Van dit bedrag is 12 miljoen nodig om een oplossing te vinden voor de dreigende tekorten. De 3 miljoen euro is bedoeld als risicobuffer of vrije ruimte. De inventarisatie heeft voor de periode van 2011 tot en met 2013 mogelijkheden opgeleverd die oplopen tot 16 miljoen.

Gerichter investeren in de ontwikkeling van de stad en het vertraagd uitvoeren van projecten kan in 2013 zo'n 3 miljoen aan bezuinigingen opleveren. Op het gebied van onderhoud, beheer en voorzieningen is een vergelijkbaar bedrag aan bezuinigingen mogelijk. Bezuinigingen op gesubsidieerde organisaties en efficiëntere samenwerking met maatschappelijke partners kan volgens de ambtenaren ook een bedrag van bijna 3 miljoen euro opleveren. Ook voor de eigen organisatie zien de ambtenaren mogelijkheden om te bezuinigen. Ze denken dat het mogelijk moet zijn om in 2013 met 5 miljoen minder toe te kunnen.

Voordat de bezuinigingsmogelijkheden aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd, hebben de maatschappelijke organisaties die met ingang van 2011 eventueel geraakt worden door bezuinigingen hierover informatie gekregen.

pagina 1