Gemeente Eindhoven


* Collegebesluiten vergadering 12 januari 2010

18-01-2010

Collegebesluiten vergadering 12 januari 2010

Publicatiedatum: 18-01-2010
Collegebesluiten vergadering 12 januari 2010

Cameratoezicht 151c Gemeentewet en bedrijventerreinen (RvG)

Cameratoezicht ondersteunt het Integraal Veiligheidsbeleid. De gemeente wil de kwaliteit van cameratoezicht verbeteren. Een van de onderdelen van de kwaliteitsimpuls is het vaker live meekijken door de sector Vergunningen, Handhaving en Toezicht (VHT). Op dit moment wordt door de politie 56 uur live meegekeken. Dat wordt 122 uur zodat ook bij evenementen of incidenten meegekeken en direct ingesprongen kan worden als er iets opvallends wordt waargenomen.

Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende tijden en verschillende gebieden met cameratoezicht zodat de effectiviteit van het toezicht omhoog gaat. Zo is gebleken dat meekijken in Woensel West en het centrum op verschillende tijden wenselijk is. Tot nu toe gebeurde dat tegelijkertijd.

Bovendien gaat de sector Vergunningen, Toezicht en Handhaving, met uitzondering van de nachten, meekijken. Reden hiervoor is dat de pilot ` uitkijken door stadstoezicht positief is verlopen . Stadstoezicht kan hierdoor beter aangestuurd worden en stadswachten voelen zicht veiliger met de camera als back-up.

Tot slot worden de beelden op advies van de politie voortaan vier weken bewaard. Dat was voorheen vier dagen en dat is soms te kort als een slachtoffer pas later aangifte doet. Overigens wordt cameratoezicht op bedrijventerreinen met een specifiek bedrijfsprofiel en terreinen voor gemengde MKB bedrijven niet apart aan de raad voorgelegd. Het college informeert de raad hierover met een raadsinformatiebrief. Voor de overige bedrijventerreinen geldt dat deze volgens protocol aan de raad worden voorgelegd.

Verordening nadeelcompensatie bouwhinder vaststellen en de voorziening Fonds Bouwhindercompensatie instellen (MF)

Burgers die door bouw-, sloop- of onderhoudswerkzaamheden overlast ervaren kunnen aanspraak maken op een compensatie uit het Fonds Bouwhindercompensatie. De hoogte van de vergoeding wordt door het college vastgesteld aan de hand van het VROM-puntenstelstel. Dat stelsel bestaat uit 40 punten, in 2008 was één VROM-punt gelijk aan EUR 4,61 per maand.

De veroorzaker van bouwhinder kan verplicht worden een financiële bijdrage te storten in het fonds. De Commissie Binnenstedelijk Bouwen deed de aanbeveling voor het instellen van het Fonds Bouwhindercompensatie naar aanleiding van de aanzienlijke overlast voor omwonenden tijdens de heiwerkzaamheden in het Stadionkwartier.

Wensbeeld Middengebied (MF)

Het college biedt de raad het wensbeeld aan van het Middengebied Eindhoven-Helmond, het groengebied tussen Eindhoven en Helmond. Daarnaast stelt het college voor samen met betrokken gemeenten een intergemeentelijke structuurvisie voor het gebied op te stellen. Verder vraagt het college een positieve houding ten aanzien van de benoeming van het gebied tot rijksbufferzone het door het rijk.

In het Wensbeeld staan de volgende ambities:


- versterken van de natuurwaarden door herstel en ontwikkeling van de groen-blauwe ` ruggengraat';


- vergroten van de aantrekkelijkheid van het Middengebied als groen, recreatief gebied en regionaal landschapspark;


- verbeteren van de zichtbaarheid van cultuurhistorische waarden die identiteit geven aan het landschap;


- veranderen van het agrarisch karakter door agrarische functies meer toegankelijk te maken voor bewoners en bezoekers;


- versterken van recreatie als economische drager.