Politie Zuid-Holland-Zuid

Vijf verdachten aangehouden in langlopend onderzoek naar hennepteelt, handel en witwaspraktijken

Schelluinen , 18-01-2010 o In een grootschalig onderzoek naar hennepteelt/handel en het witwassen van inkomsten hieruit heeft de politie Zuid-Holland-Zuid op maandag 18 januari doorzoekingen gedaan in 7 panden en 5 aanhoudingen verricht. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Allen worden verdacht van betrokkenheid bij de teelt van en handel in hennep, en een aantal van hen in het witwassen van crimineel geld.

De vijf aangehouden verdachten variëren in de leeftijd van 29 tot 49 jaar en komen uit Rotterdam, Nieuwland en Sliedrecht. De doorzoekingen vonden maandagmiddag 18 januari plaats in drie panden aan de Parallelweg in Schelluinen. De overige doorzoekingen vonden plaats op de woonadressen van de aangehouden verdachten. Naast het Openbaar Ministerie Dordrecht en de politie was ook het Bureau Ontnemingen van het Openbaar Ministerie (BOOM) en de FIOD bij de actie betrokken. Over de opbrengst van de doorzoekingen kan op dit moment nog niks worden gezegd, dit moet nog worden geïnventariseerd.

Het onderzoek naar de hennepteelt/ handel en het witwassen van crimineel geld werd gedaan door de afdeling Zware Criminaliteit van de politie Zuid-Holland-Zuid onder leiding van het Openbaar Ministerie Dordrecht. Het onderzoek startte begin 2009 toen er signalen binnenkwamen uit afgeronde en lopende onderzoeken naar opgerolde hennepkwekerijen in deze regio en elders in het land. Deze signalen richten zich op verkregen materialen voor het opzetten en onderhouden van kwekerijen. Deze waren te herleiden naar personen die bedrijfsactiviteiten op dit vlak ontplooiden aan de Parallelweg in Schelluinen. Intensief recherchewerk hiernaar heeft vandaag geleid tot voldoende grond voor aanhouding van de verdachten en het doorzoeken van hun bedrijven en woningen.
Het onderzoek naar hennepteelt, handel en witwaspraktijken stopt met deze vangst niet. Politie en Openbaar Ministerie zetten het onderzoek voort.