Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Nieuwe DNA-varianten voor risico op diabetes type 2

Publicatiedatum: 18 januari 2010 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Research

Onderzoek door partners van het Centre for Medical Systems Biology (CMSB) uit Amsterdam, Leiden en Rotterdam heeft onlangs geleid tot de vondst van nieuwe genetische varianten, die het risico op diabetes type 2 beïnvloeden. Onderzoekers van het internationale consortium MAGIC (Meta-Analyses of Glucose and Insulin-related traits Consortium), waar de CMSB-partners deel van uitmaken, publiceren deze resultaten vandaag, 18 januari, in de advanced online editie van Nature Genetics.

Meer dan 220 miljoen mensen wereldwijd hebben diabetes, waarvan 90 procent lijdt aan diabetes type 2, de zogenaamde ouderdomsdiabetes. Bij diabetes type 2 kan de door het lichaam geproduceerde insuline de bloedsuikerspiegel niet meer goed in balans houden. Dit wordt meestal bepaald door de waarde van glucose (=bloedsuiker) te meten in het bloed van deelnemers die een aantal uren niet hebben gegeten. Bij diabetes type 2 reageren de cellen niet meer voldoende op de eigen insuline (zogenaamde insulineresistentie) en/of wordt er niet voldoende insuline geproduceerd.

De MAGIC-onderzoekers hebben een meta-analyse uitgevoerd op glucoseniveaus in het plasma van ongeveer 50.000 deelnemers, die een aantal uren niet hebben gegeten. Zij herhaalden dit onderzoek op data van nog eens 76.000 extra personen. Deze uitvoerige analyses hebben negen nieuwe genetische varianten opgeleverd, die de nuchtere glucoseniveaus beïnvloeden. Een aantal van deze genetische varianten blijkt daarnaast ook betrokken te zijn bij een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Diabetes type 2 is sterk geassocieerd met overgewicht. Overgewicht treedt steeds vaker en steeds jonger op en diabetes type 2 zal naar verwachting ook vaker en jonger optreden. De waarde van het vinden van de genetische riscofactoren voor diabetes type 2 is dat het uiteindelijk leidt tot betere, persoonsgebonden risicoschatting en tot nieuwe manieren om dit risico te beïnvloeden.

Het CMSB (Centre for Medical Systems Biology) is een van de centra van het Nederlands Genomics Initiatief (NGI) en richt zich op het verbeteren van diagnose, behandeling en preventie van complexe ziekten zoals Alzheimer, diabetes, migraine, depressie en reuma. Deelnemers aan het CMSB zijn Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC, VU medisch centrum (VUmc), VU, Universiteit Leiden en TNO.