ProRail

Persbericht

18-01-2010

Bouwwerkzaamheden Ecopassage Nijverdal van start

In opdracht van ProRail, Rijkswaterstaat en provincie Gelderland start aannemerscombinatie H2Eco vanaf januari 2010 met de aanleg van de ecopassage tussen Haarle en Nijverdal. Over de N35 tussen Haarle en Nijverdal wordt een ecoduct aangelegd, en onder het naastgelegen spoor komt een brede faunatunnel. Door de faunapassage en het ecoduct wordt De Sallandse Heuvelrug een sterker ecologisch leefgebied en kunnen dieren zich veel beter en veiliger verplaatsen.

Werkzaamheden

Nadat begin november de voorbereidende werkzaamheden van start zijn gegaan, begint de aannemer 18 januari met de bouw van het ecoduct. Er wordt begonnen met de aanleg van de onderdoorgang onder het spoor. De aannemer bouwt hiervoor naast het spoor een tunnelbak, die zij in het tweede kwartaal van 2010 onder het spoor doorschuiven. Wanneer de onderdoorgang gereed is, legt de aannemer het ecoduct over de rijksweg aan. De oplevering vindt plaats in het laatste kwartaal van 2010.

Verkeer

Tijdens de aanleg van de ecopassage wordt de maximumsnelheid van de N35 tussen Haarle en Nijverdal tijdelijk aangepast van 80 km/u naar 50 km/u.

Doel van maatregelen

De Sallandse Heuvelrug wordt doorsneden door de N35 en de spoorbaan Zwolle - Wierden. Dieren kunnen hierdoor niet van het ene leefgebied naar het andere trekken. Het doel van de maatregelen is het verbinden van de leefgebieden ten noorden en ten zuiden van de N35 en de spoorbaan Zwolle-Wierden. De ecopassage heeft de functie om natuurgebieden met elkaar te verbinden (ontsnipperen). Tevens worden met de maatregelen aanrijdingen met dieren voorkomen. Het gebied tussen de rijksweg en spoorlijn wordt zodanig ingericht dat een migratie voor alle diersoorten mogelijk wordt gemaakt.

MJPO

De ecopassage in Nijverdal is onderdeel van het project Negen Ecoducten, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, ProRail en de Provincie Gelderland. Naast de ecopassage in Nijverdal worden er in de periode 2009-2012 nog acht ecoducten gerealiseerd. Zes daarvan op de Veluwe en twee op de Utrechtse Heuvelrug. Het project vloeit voort uit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het MJPO is een landelijk initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM en LNV waarin zij in overleg met natuurbeschermingsorganisaties, samenwerken om de verbindingen tussen natuurgebieden te herstellen. Dat doen zij met maatregelen als ecoducten, faunatunnels en ecoduikers.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.bouwwerkzaamhedenecopassagenij verdalvanstart&category=Regionaal]