Woonbond


18-01-2010

Mariken van Nimwegen en Het Melkmeisje warm ingepakt

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks afgelopen zondag in 66 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Zo zijn Mariken in Nijmegen, Zefke Mols in Sittard-Geleen, Feintsje van Menaam in Menaldum, en Het Melkmeisje in Delft goed warm ingepakt. De standbeelden stonden in deze actie symbool voor alle huurders die door ontbrekende of slechte isolatie van hun woning in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op.

Gemeenten zouden hierover bindende afspraken moeten maken met woningcorporaties, vindt GroenLinks. In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 euro aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 euro worden teruggebracht,' rekent de Nijmeegse wethouder Jan van der Meer voor. Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder en het milieu. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren.

In oktober 2008 hebben de Woonbond, Aedes en de ministers Cramer van VROM en Vogelaar van WWI hun handtekening gezet onder het 'Convenant Energiebesparing Corporatiesector' met als doel huurhuizen beter te gaan isoleren. De uitvoering van dat convenant vlot nog niet erg, vindt GroenLinks. 'Juist daarom is het zaak huurders het initiatief-recht te geven om isolatie van hun woning bij de woningcorporatie af te dwingen,' zegt Ineke van Gent, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Dit heeft zij afgelopen vrijdag voorgesteld aan het kabinet. Ook stelde de GroenLinks-fractie schriftelijke vragen aan het kabinet o.a. over hoeveel huurhuizen er sinds het 'Convenant Energiebesparing Corporatiesector' werd afgesloten, op het niveau van Energielabel B zijn gebracht, en of de woningbouwcorporaties daarmee op schema liggen voor het halen van de doelstellingen van het convenant.

Zie voor meer informatie en foto's van de actie voor woningisolatie de website van GroenLinks