Landstede

Eerste Xperience JenaXL over relatie tussen jongeren en ouders

De 65 leerlingen van de nieuwe middelbare school JenaXL in Zwolle kregen op 14 en 15 januari een daverend applaus voor de toneelvoorstelling Romeo & Julias.

Zij voerden het toneelstuk op in het kader van de afronding van de eerste Xperience, een belangrijk onderdeel van Jenaplan, de onderwijsprincipes waarop JenaXL haar voortgezet onderwijs baseert.

Voor de Xperiences werken de leerlingen twee middagen per week op basis van hun interesse aan een project. Passend bij het onderwijs van JenaXL hebben alle leerlingen voor deze eerste Xperience meegedaan aan het organiseren van de voorstelling.

Passend bij hun eigen interesse hebben ze zich in het begin van de periode ingeschreven voor een van de taken, waaronder het bouwen van het decor, het verzorgen van de catering of het spelen van een rol als acteur. Op deze manier werd er ervaringsgericht en zinvol geleerd.

Relatie met ouders
Behalve over de liefde ging het toneelstuk ook over de relatie tussen jongeren en hun ouders. Voor iedere tiener een belangrijk thema en daarom hebben de leerlngen de dag voorafgaand aan de eerste voorstelling gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen: vijftien Landstede-studenten. De try-out was op 14 januari voor een zaal vol leerlingen van Zwolse basisscholen. De dag erna was het de beurt aan alle ouders.