Landstede

Met de directeuren van de nacht waken over de dolfijnen

Het beroep van Beveiliger is een bijzonder beroep. Het vereist gezond verstand, doortastendheid en goed inschattingsvermogen, en je moet tegelijkertijd altijd alert en toch rustig blijven. Leren in de praktijk is daarom van groot belang bij de opleiding Beveiliger.

s Nachts meelopen met de nachtwakers die ervoor zorgen dat alles in het Dolfinarium naar wens verloopt. Dat is wat de eerstejaars studenten van 18 jaar en ouder van de opleiding Beveiliger van Landstede in Harderwijk sinds oktober kunnen doen.

We werken al jarenlang op een goede en vruchtbare manier samen met Landstede, zegt directeur Marten Foppen van het Dolfinarium. Dit is weer een nieuwe kans. Het Dolfinarium heeft een extra bezetting in de nacht en de beveiligers in opleiding doen ervaring op in een boeiende werkomgeving.

De nachtwakers van het Dolfinarium worden ook wel de directeuren van de nacht genoemd. Ze moeten alles kunnen. Niet alleen het bewaken van de gebouwen en kantoren, maar ze hebben ook met levende have te maken, met waterbehandeling en techniek, dat gaat toch wel een stukje dieper dan normale beveiligingswerkzaamheden.

Foppen ziet veel kansen voor de toekomst. We wilden kijken wat we op dit gebied voor elkaar konden betekenen en of het klikte. Wel, de eerste signalen zijn meer dan goed, we hebben zeker de intentie om het verder uit te werken.

Het eerste jaar van de opleiding Beveiliger was tot nu toe vooral theoretisch, zegt Teus Timmer, programmamanager Dolfinarium en Walibi World en Landschapsmanager Veilig & Beschermd.

De studenten lopen gedurende een periode van tien weken ongeveer vijf weken mee in het Dolfinarium. Ze gaan om en om een week in de nachtdienst en naar school, vertelt instructeur Wietske Scherer. Het is voor de studenteneen een goede manier om kennis te maken met het fenomeen nachtdienst.

In dit beroep krijg je in de toekomst veel te maken met avond- en nachtdiensten. Als je er nu al aan kunt proeven en ruiken, is dat alleen maar prettiger.

Zakhi Amiri (19) zit in het eerste jaar van de opleiding Beveiliger. Ik heb altijd gestreefd naar een uniformberoep. Het toezicht houden spreekt mij aan, mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.

Uiteindelijk wil ik bij de politie en dan is deze opleiding een heel goede start. Zakhi heeft inmiddels een aantal keren meegelopen met de nachtwakers in het Dolfinarium. In het begin moet je even in het nachtdienstritme komen, maar het went snel.

Het is interessant om te zien hoe de beveiliging is, en hoe zon bedrijf werkt, met eigen, dus niet ingehuurde nachtwakers. Het zijn ook heel aardige mensen, ze zijn je mentor, je praktijkbegeleider als het ware en ze willen je alles wel uitleggen.

Zakhi leert er veel van. Dit is heel nuttig. Het lijkt dan wel niet op wat ik later wil doen, maar je ontwikkelt jezelf op een goede manier. Je leert verantwoordelijkheid dragen en flexibel te zijn bijvoorbeeld. Het is heel leerzaam.

Veilig & Beschermd