Gemeente Spijkenisse


Speedmeet van jongeren met bedrijven en opleidingscentra zeer effectief

18 januari 2010

In het stadhuis van Spijkenisse kunnen jongeren sinds kort naar een speedmeet met opleiders en bedrijven.

De bijna wekelijkse speedmeets hebben een opmerkelijk succes: 80% van de jongeren komt opdagen en heeft daarna werk, een werk/leerbaan of een plan voor een opleiding en werk.

Deze aanpak tegen de steeds maar stijgende jeugdwerkloosheid is heel intensief, maar zeer de moeite waard.

Elke keer is de burgerzaal vol bij de speedmeet. Steeds nieuwe bedrijven zijn aanwezig met banen. "We weten precies wat voor vlees we in de kuip hebben, dus wat de jongeren in de groep willen en kunnen, wat mogelijk of onmogelijk is. We proberen de werkgevers zoveel mogelijk daarop af te stemmen", aldus wethouder Hanneke Hamerslag.

Vorige week waren er bedrijven met banen in de techniek en beveiliging, in de zorg, met magazijnwerk en in de logistiek. Er zijn ook opleidingscentra met divers cursusaanbod aanwezig. Vooral de opleiding tot isolatiemonteur was vorige week erg in trek. Jongeren schreven zich ter plaatse in en kunnen snel aan de slag. Nog eens een groep gaat een opleiding bij Zadkine volgen.

Wethouder Hanneke Hamerslag is enthousiast over de resultaten. "Het geheim van het succes is dat de jongeren intensief worden begeleid. Ze krijgen veel persoonlijke aandacht, we pakken ze bij de hand en we leveren maatwerk. En het mooie is dat de jongeren dat ook graag willen. Ze zijn heel actief bij de speedmeet en willen ook echt iets van hun toekomst maken. En daar hebben ze net even een helpende hand bij nodig."

Strenge aanpak
Alle jongeren die zich bij het Jongerenloket in Spijkenisse melden, krijgen een uitnodiging voor de speedmeet. Wie niet komt opdagen, wordt gebeld en moet direct alsnog komen. Soms lukt dit echt niet, maar dan is die persoon er een week later wel.

De gemeente heeft een acquisitieteam in dienst dat bedrijven werft. Hamerslag: "Ik voer zelf ook vele gesprekken met potentiële werkgevers en ben steeds bezig ze warm te maken voor de speedmeets. Gelukkig zien ook veel bedrijven dat dit een win-win situatie is, en er doen steeds meer ondernemers mee."