Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T - 5 januari 2009

Lezing Seth Kaplan:

Samenwerking met China noodzakelijk
Een nieuwe benadering van fragiele staten

Op maandag 18 januari geeft Seth Kaplan, internationaal expert op het gebied van fragiele staten, de vierde lezing binnen de 2009-2010 lezingenserie "Common Goods in a Divided World. Challenges and Opportunities for International Cooperation" georganiseerd door de Society for International Development (SID), aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Fragiele staten vormen een grote zorg voor het westen. Zwak bestuur veroorzaakt regionale instabiliteit, massa's vluchtelingen en vrijplaatsen voor terroristen en criminele groeperingen. Ondanks de hegemonie van westerse landen op het wereldtoneel de afgelopen decennia, zijn deze niet in staat geweest de problematiek rondom fragiele staten aan te pakken. Vandaag de dag zijn mondiale machtsverhoudingen sterk aan het verschuiven. Zwakkere staten worden machtiger en verwerven groeiende invloed in onder andere het Midden-Oosten en Afrika, binnen instituties zoals de Wereldbank en het IMF, en oefenen in toenemende mate invloed uit op de heersende internationale normen, zoals die met betrekking tot goed bestuur. Ten aanzien van fragiele staten, lijken de opkomende machten een nieuwe benadering in te luiden. De aanpak van niet-westerse landen, zoals China, biedt de Afrikaanse fragiele staten een pragmatisch, passend en neutraal alternatief voor de conditionele Westerse aanpak. Seth Kaplan concludeert na jarenlange ervaring in ontwikkelingslanden, dat het westen waar mogelijk met de opkomende machten zou moeten samenwerken om een nieuwe gezamenlijke strategie met betrekking tot fragiele staten te ontwikkelen. In deze nieuwe, multifaceted aanpak, zouden zowel private actoren als overheden een rol spelen om de problematiek in 's werelds armste plaatsen aan te pakken.

Seth Kaplan is voorzitter van Alpha International Consulting en werkte in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. In 2008 publiceerde hij het veelgeprezen Fixing Fragile States: A new Paradigm for Development.

Ingezonden persbericht