Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info/meningsvorming maandag 18 januari 2010

Tijd en plaats

Op maandag 18 januari 2010 vindt er een Raadsplein informatieronde/meningsvorming plaats van 19.00- 22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Locatieontwikkeling Roelenweg Oost

Het realiseren van de geclusterde voorziening aan de Roelenweg Oost is een prestatieafspraak uit het collegeakkoord. In 2007 is voor de locatie een stedenbouwkundig programma van Eisen (SPvE) vastgesteld. Hierin wordt uitgegaan van 17.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak (BVO). Bij de verdere planontwikkeling werd duidelijk dat het niet mogelijk is om binnen het ruimtelijk kader een financieel haalbare ontwikkeling te realiseren. Inmiddels is er een geoptimaliseerd bouwplan met een programma van ca. 24.500 m2 BVO. Hierdoor is het tekort aanzienlijk kleiner geworden. De verwachting is dat de provincie middelen beschikbaar zal stellen om een deel van het tekort af te dekken. Verder is de ontwikkelaar nog in gesprek met verschillende partijen. Omdat er zicht is op daadwerkelijke ontwikkeling, wordt de raad in deze fase gevraagd de inhoudelijke en financiële kaders aan te passen. Het definitieve besluit voor realisatie zal in juni 2010 worden genomen afhankelijk van de totstandkoming van de realisatieovereenkomst en de bijdrage van derden.

Wijkactieplan en ruimtelijke ontwikkeling Diezerpoort

Op 11 mei 2009 heeft de raad de ontwikkelingsvisie 'Diezerpoort ben ik' vastgesteld. De raad is toen geïnformeerd over de subsidieaanvraag uit het Preventiebudget 40+wijken en het daartoe opgestelde Wijkactieplan 'En nu actie'. Ook is de raad toen geïnformeerd over de met de Zwolse corporaties gesloten intentieovereenkomst om gezamenlijk te komen tot onder andere een fysiek ontwikkelingsprogramma Diezerpoort voor de langere termijn. De minister heeft ¤2.000.000 subsidie toegekend. Met de uitvoering van de intentieovereenkomst is in het voorjaar van 2009 meteen gestart. De eerder door de raad beschikbaar gestelde gelden zijn niet toereikend om de afspraken met de corporaties volledig na te komen. Een aanvullend krediet is nodig ten behoeve van de afronding van een ruimtelijk ontwikkelingsprogramma voor de langere termijn. Uitvoering van de activiteiten uit het wijkactieplan betekent een extra impuls voor de leefbaarheid en het sociale en economische klimaat in Diezerpoort op de korte termijn (tot en met 2011). De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de uitvoering van de projecten beschreven in het Wijkactieplan, de toegekende subsidiegelden ter hoogte van ¤2.000.000 beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de projecten in het wijkactieplan en een extra krediet van ¤310.000 beschikbaar te stellen voor het afronden van het ruimtelijke ontwikkelingsprogramma Diezerpoort, te dekken uit de in het Stadsvernieuwingsfonds opgenomen middelen voor Diezerpoort.

Voortgangsrapportage meerjaren investeringsprogramma Binnenstad 2010 - 2014

In 2004 heeft de raad het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015 vastgesteld. Het doel van het Ontwikkelingsprogramma is een verbeteringsslag uit te voeren om als regionaal koop- en ontmoetingscentrum aantrekkelijk te blijven. Inmiddels zijn de eerste projecten afgerond en een aantal in voorbereiding. In hoofdlijnen is het programma sinds 2004 niet gewijzigd, wel is soms voor een andere volgorde van uitvoering gekozen. De financiële dekking van het Ontwikkelingsprogramma is geregeld in het Meerjaren investeringsprogramma Binnenstad. In deze Beslisnota wordt de financiële stand van zaken toegelicht en wordt de verdeling van het beschikbare budget aangegeven ten behoeve van de werkzaamheden in 2010. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de stand van zaken tot en met 2010. Ook wordt voorgesteld in 2010 het meerjaren ontwikkelingsprogramma binnenstad te actualiseren voor de periode 2011 - 2015. Daarnaast wordt voorgesteld voor de uitvoering van het Investeringsprogramma een aanvullend krediet beschikbaar te stellen.

Verplaatsing Het Anker Gecombineerde voorziening Noordschil Westenholte

In juni 2009 heeft het college besloten geen woningen te bouwen op de locatie IJsbaan Westenholte. Hierdoor was een belangrijke financiële drager voor de verplaatsing van het wijkcentrum Het Anker weggevallen. Het college heeft toegezegd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om toch over te gaan tot verplaatsing van Het Anker. In de informatienota wordt aangegeven dat er drie opties zijn. Het huidige centrum handhaven, verplaatsen naar de Noordschil Westenholte als zelfstandige accommodatie en als derde optie verplaatsen naar de Noordschil als onderdeel van een kulturhus-achtige opzet. Het college wil de laatste twee opties nader verkennen door te overleggen met schoolbesturen en sportverenigingen en in gesprek te gaan met stichting Het Anker. Verder wordt de investeringsraming geactualiseerd en wordt de mogelijkheid voor een provinciale bijdrage onderzocht. Het college streeft er naar om de raad vóór 1 juni 2010 te informeren. Op 30 november 2009 heeft de raad op verzoek van de CDA fractie besloten deze informatienota te agenderen voor de informatieronde.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Samen maken we Zwolle Living City

Het cultuuraanbod beter positioneren en beter vindbaar te maken dat is het doel van Zwolle Living City. Dit gebeurt vanuit drie invalshoeken. Ten eerste zal het cultuuraanbod gebundeld via een website worden aangeboden. Hiertoe wordt aangesloten bij de landelijke UITburo organisatie. Ten tweede wordt in 2010 een project gestart waarbij bezoekers bijvoorbeeld via interactieve schermen verleidt worden om het bezoek aan Zwolle te verbreden naar andere bestemmingen. Tot slot komt er een project waarbij met nieuwe technologie het gedrag van mensen wordt beïnvloed om naar Zwolle te komen. Met name dit laatste project komt in aanmerking voor een provinciale subsidie vanuit het programma ICT-diensteninnovatie. Als subsidievoorwaarden geldt een cofinanciering door de gemeente. Tijdens de begrotingsbehandeling op 23 en 30 november is het cofinancieringfonds vastgesteld, het project Zwolle Living City is opgenomen in de lijst van gelabelde cofinancieringen. Tevens is bij amendement (nr.33) besloten de begroting 2010 zodanig te wijzigen dat ¤ 30.000,- wordt opgenomen voor aansluiting bij het UITburo. Verder is tijdens de behandeling van de begroting het amendement (nr.4) over living City "aangehouden" vanwege de toezegging dat er eerst over de Cultuurvisie wordt gesproken en daarna pas gediscussieerd wordt over het project Living City. De cultuurvisie is op 11 januari 2010 min de meningsvormende ronde van het Raadsplein besproken.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 08-01-2010 tot 18-01-2010