Muziek Auschwitz-slachtoffer Dick Kattenburg voor het eerst op cd


AMSTERDAM, 20100107 -- Op 18 januari 2010 organiseert de Leo Smit Stichting in de serie Uilenburger Concerten een concert rond Dick Kattenburg. Tijdens het concert worden enkele werken gespeeld van de recent verschenen cd 'Dick Kattenburg 1919-1944'.

Dick Kattenburg werd op 11 november 1919 geboren, hij overleed in 1944 in Auschwitz, slechts vierentwintig jaar oud. Van hem was jarenlang slechts één werk bekend: de fluitsonate, die hij schreef voor Ima van Esso, de moeder van dirigent Ed Spanjaard. Onlangs werd een stapel muziek van Dick Kattenburg gevonden op een zolder in Laren (NH). De kwaliteit ervan was verrassend: sprankelende muziek, gedurfde ritmes, meeslepende melodieën en jazz-invloeden. Op zijn achttiende schreef Kattenburg een stuk voor piano vierhandig en tapdancer. Op de cd danst Marieke van der Ven het werk op een speciale tap vloer, samengesteld uit verschillende houtsoorten: een levensgrote marimba.

Nog tijdens de onderduik had Dick Kattenburg compositieles van componist Leo Smit. Een deel van de correspondentie (o.a. een schriftelijke compositieles) is bewaard gebleven.

De teruggevonden werken van Dick Kattenburg zijn nu op CD gezet door het Leo Smit Ensemble, bestaande uit Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit), Ursula Schoch (viool), Emi Ohi Resnick (viool), Ásdís Valdimarsdóttir (altviool), Stephan Heber (cello), Marcel Worms (piano), Lodewijk Crommelin (piano) en Marieke van der Ven (tapdance).

De CD wordt uitgebracht door FutureClassics (FC091). De CD is te verkrijgen via de vakhandel en te bestellen via www.futureclassicsmusic.com





Ingezonden persbericht