Inleiding Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus en publicist


Thema lezing : Het Nederlands Museum; een tweeduizendjarige wandeling door de vaderlandse geschiedenis.

ZUTPHEN, 20100104 -- Graag nodigt de Historische Vereniging Zutphen belangstellenden uit voor een lezing doorThomas von der Dunk, cultuurhistoricus en publicist. Thema: Het Nederlands Museum; een tweeduizendjarige wandeling door de vaderlandse geschiedenis.

Vorig jaar (2008) werd ertoe besloten, en deze zomer (2009) werd het herbevestigd: bij het Openluchtmuseum in Arnhem zal binnenkort een Nationaal-Historisch Museum verrijzen. Er is tot dusverre echter nog geen spade in de grond gestoken, en ook de inhoudelijke plannen van de twee vorig jaar aangestel¬de directeu¬ren zijn nog bijzonder vaag.

Veel meer dan een paar algemene opvattingen over uitgangspunten en verhaallijnen is nog niet naar buiten gekomen. Toch bestaat er al een dergelijk Nationaal-Historisch Museum - in boekvorm. In 2006 beschreef Thomas von der Dunk in kort bestek, en tot nu toe als enige, hoe zo'n museum er heel concreet uit zou kunnen zien, tot in de opzet van de plattegrond: wat de rode draad door het te verbeelden geschiedverhaal zou moeten wezen, en welke voorwerpen dat verhaal het beste zouden kunnen illustreren. In zijn lezing van 18 januari zal hij die hoofdlijnen schetsen en uitleggen, waarom hij daarvoor gekozen heeft.

Datum: 18 januari 2010 Locatie: IJsselpaviljoen, Zutphen
Aanvang: 20.00 uur Kosten: HVZ Leden nihil. Niet leden jonger dan 18 jaar betalen slechts ¤ 1,00. Overigen ¤ 2,50.
Duur lezing: Ongeveer 2 uur.


Historische Vereniging Zutphen





Ingezonden persbericht