Gemeente Heerlen

Gratis shopper voor winkelend publiek
Bouwstart nieuwe halte Woonboulevard Heerlen

Op maandag 18 januari is de officiële bouwstart voor de nieuwe treinhalte Woonboulevard Heerlen. Bestuurders van Provincie Limburg, Parkstad Limburg en Gemeente Heerlen en directeuren of voorzitters van ProRail, Veolia en de Woonboulevard (de heren Bert Kersten, Richard de Boer, Jos Offermans, Frank van Setten, Ger Hazelhof en mevrouw Ine Frings) zullen van 15.45 tot ongeveer 16.30/17.00 uur shoppers uitdelen op de parkeerterreinen van de Woonboulevard. Wethouder Jos Offermans is blij dat het startsein voor de nieuwe halte gegeven wordt. Het is laatste project dat hij als bestuurder zal afronden.

De gemeente Heerlen krijgt een nieuwe halte op het spoortraject Maastricht - Heerlen - Kerkrade: de halte Heerlen Woonboulevard. Deze komt te liggen bij het industrieterrein In de Cramer. In oktober 2009 zijn de voorbereidende werkzaamheden afgerond. Toen zijn kabels verlegd en is de bovenleiding en de beveiliging aangepast. Halverwege december 2009 zijn de bouwwerkzaamheden aan de perrons begonnen. De werkzaamheden zullen nog tot mei 2010 duren. Het is de bedoeling dat met ingang van de nieuwe dienstregeling van Veolia op 13 juni de stoptreinen zullen stoppen op de nieuwe halte Heerlen Woonboulevard.

Bouwinformatie
De gemeente Heerlen is op verzoek van de Provincie opdrachtgever van dit project. Spoorbeheerder ProRail zorgt samen met hoofdaannemer Van den Berg uit Nijmegen voor de bouw van de halte. De perrons zijn samengesteld uit een prefab jukkenconstructie van de Duitse leverancier Frenzel-Bau, die ook de nieuwe perrons in Heerlen de Kissel en Eygelshoven Markt heeft gebouwd. Van maandag 7 december 2009 tot en met vrijdag 26 maart 2010 wordt er overdag op doordeweekse dagen gewerkt. In sommige gevallen wordt er in deze periode ook 's nachts gewerkt tussen 00.00 uur en 06.00 uur. In de weekenden van zaterdag 16 en zondag 17 januari, zaterdag 6 en zondag 7 februari en zaterdag 6 en zondag 7 maart wordt er continu gewerkt.

Informatie over gevolgen treindienst
De werkzaamheden hebben ook gevolgen voor de treinreizigers. Zaterdag 6 en zondag 7 februari en zaterdag 6 en zondag 7 maart rijden er geen treinen tussen Heerlen en Maastricht. Reizigers kunnen voor meer informatie kijken op www.veolia-transport.nl en teletekstpagina 754, of bellen naar 0900-9292 (E 0,70 p.m.). Deze planning kan wijzigen door vorst of slecht weer.

Beter openbaar vervoer
In Zuid-Limburg wonen 700.000 mensen. De provincie Limburg en Parkstad Limburg vinden openbaar vervoer belangrijk. Een van de plannen om het openbaar vervoer te verbeteren was de inzet van lichte snelle treinen op de spoorlijn Maastricht - Heerlen - Kerkrade. Deze rijden inmiddels sinds de start van de nieuwe openbaar vervoerconcessie op dit traject. Ook rijdt Veolia hier al met meer treinen per uur. Door de aanleg van nieuwe haltes en een betere aansluiting tussen bus en trein zullen hier in de toekomst naar verwachting 2 miljoen reizigers gebruik van maken. De aanleg van de nieuwe halte Woonboulevard past volledig in deze plannen. Eerder werd de verbinding met Duitsland en Kerkrade al verbeterd met de aanleg van de haltes Heerlen - De Kissel en Eygelshoven - Markt. De verbinding zou zelfs via Avantis kunnen worden uitgebreid in de richting van Aken. Naast de halte Heerlen Woonboulevard zal ook nog de halte Maastricht-Noord gerealiseerd worden en zullen op verschillende stations de knooppunten met de bus worden verbeterd.