VU medisch centrum

Zorg in eigen taal en cultuur effectiever

14 januari 2010

Het personeelsbestand van GGZ inGeest moet een betere afspiegeling zijn van de wijken waarin haar cliënten wonen. Maartje Goudriaan is aandachtsfunctionaris interculturalisatie van GGZ inGeest. Zij vertelt waarom dat belangrijk is en hoe de organisatie het aanpakt.

"Het is belangrijk om herkenbaar te zijn voor onze cliënten", legt Maartje Goudriaan uit. "Een organisatie die laagdrempelige zorg wil bieden, moet een afspiegeling zijn van de wijk waarin zij opereert. Door die zorg aan te bieden in de eigen cultuur en of taal van cliënten, hebben zij de keuzemogelijkheid om voor een hulpverlener te kiezen die wel of juist niet uit de eigen cultuur komt." Zorg in de eigen taal en cultuur kan veel effectievere zorgverlening opleveren. "Met het geloof en de cultuur als ingang, via wat zingeving voor mensen betekent, kunnen mensen in hun kracht komen. En dat is bij psychische klachten vaak essentieel."

Positieve beïnvloeding
Het belang van een multicultureel personeelsbestand gaat echter verder dan het belang van de cliënt alleen. Want het heeft ook een grote meerwaarde voor het team van zorgverleners. "Je bent als team creatiever", meent Goudriaan. "Verschillende culturele achtergronden beïnvloeden elkaar positief." Niet dat het altijd van een leien dakje gaat, al die culturen bij elkaar. Wantrouwen is er ook, maar juist door misverstanden of conflicten uit te praten en op te lossen, kom je als team sterker bovendrijven. Je hebt elkaar nodig om de beste zorg te verlenen voor de diverse groep cliënten."

Weinig geregistreerd
Goudriaan heeft veel contact met andere organisaties die ook bezig zijn om een betere afspiegeling van hun cliëntenbestand te worden. "We lopen tegen hetzelfde aan." Want hoewel er weinig geregistreerd wordt, waardoor het exacte beeld over de verhouding allochtoon-autochtoon ontbreekt, is duidelijk dat er in de breedte van de gezondheidszorg nog te weinig allochtone zorgverleners zijn. Al verandert dat wel. "Er zijn inmiddels veel allochtone basispsychologen die een opleidingsplek in de GGZ zoeken. Dat geldt ook voor verpleegkundigen."

Imago opvijzelen
Maar de problematiek is ingewikkelder dan alleen het vinden van multicultureel personeel. "Mensen vinden lukt vaak nog wel, als je via andere kanalen werft. Maar mensen vasthouden is ook een probleem. En we weten te weinig over het waarom mensen snel afhaken." De oplossing? "Investeren in de langere termijn, door nu al op ROC's voorlichting te geven over werken in de zorg. Dat doen we niet als GGZ alleen, maar zorgbreed."
De GGZ neemt daarin echter een lastige positie in. "In de landen van herkomst is de situatie van de geestelijke gezondheidszorg vaak schrikbarend georganiseerd. Werken in de GGZ is om die reden helaas niet het paradepaardje. We hebben dus een slag te slaan om ons imago op te vijzelen. En daarmee moet je al in het onderwijs beginnen."

Ellen Kleverlaan

Dit artikel hoort bij een serie ter gelegenheid van het symposium dienend leiderschap en interculturalisatie op 25 januari. bron: Tracer