Gemeente Franekeradeel


Franekeradeel tegen extra zoutwinning

De gemeente Franekeradeel is verrast door de snelle beslissing van minister Van der Hoeven om 100.000 ton extra zout te winnen uit het winningsgebied Barradeel 1.

In 2009 zijn er afspraken gemaakt betreffende de zoutwinning in het noordwesten van Friesland. Het verzoek van Frisia Zout om extra zout te mogen produceren is aangehouden totdat Frisia Zout de dringende economische noodzaak in beeld heeft gebracht. Tot op heden is deze noodzaak niet aangetoond.

In de ogen van de minister is er sprake van een noodsituatie en zij laat de belangen van de verkeersveiligheid zwaarder wegen dan een bodemdaling van 5 mm. De gemeente heeft oog voor de gladheidbestrijding in verband met de verkeersveiligheid, maar de zorg voor de gevolgen van de bodemdaling weegt voor de gemeente zwaarder; bodemdaling heeft een structureel effect." Naar onze mening is de beslissing van de minister te snel en onvoldoende onderbouwd. De gemeente betreurt deze beslissing en blijft bij haar standpunt: in dit stadium geen extra gas- en zoutwinning in Franekeradeel!", aldus wethouder Lieuwe Miedema.