Partij van de Arbeid
Den Haag, 14 januari 2009

Vragen van de leden Vos en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Financiën

over het almaar blijven voortbestaan van de wanproducten in de verzekeringsbranche.


* Kent u het artikel 'Polis woonlasten ook niets waard'?{1}
* Is het waar dat gemiddeld 42% van de betaalde premie van woonlastenverzekeringen op ging aan provisies, waardoor de verzekering praktisch niets waard is bij uitkering?
* Deelt u de mening dat deze situatie zeer ongewenst is en dat de aanbieders van deze producten de kopers moeten compenseren? Zo nee, waarom niet?
* In hoeverre is de verkoper van de polis verantwoordelijk voor het wijzen op de voorwaarden van de verzekering en het feit dat voor veel verzekerden de verzekering te weinig dekte?
* Deelt u de mening van de PvdA dat banken die dit soort verzekeringen als koppelverkoop met een hypotheek verkocht hebben de huizenbezitters die in betalingsproblemen komen ten gevolge van het verlies van baan of ziekten een betalingsregeling moeten bieden vergelijkbaar met die van de Nationaal Hypotheekgarantie?
* Kent u het artikel 'Polissen blijven raadsels, behalve de complexe'?{2}
* Is het waar dat bemiddelaars en verzekeraars niets hoeven te zeggen over de provisie die zij ontvangen op een polis die niet bestemd is ter dekking van een geldlening?
* Deelt u de mening dat deze situatie zeer ongewenst is, en dat ongeacht het verkoopkanaal duidelijk moet zijn hoeveel geld op gaat aan andere zaken dan de verzekerde gebeurtenis?
* Kent u het artikel 'Dubbel declareren bij schade is oplichting'?{3}
* Deelt u de mening van het Verbond van Verzekeraars dat tussenpersonen die bij letselschade bij zowel het slachtoffer als de verzekeraar hun werkzaamheden declareren zich schuldig maken aan oplichting?
* Deelt u de mening dat het anno 2010 onbestaanbaar zou moeten zijn dat consumenten nog steeds geld uit de zak wordt geklopt door verzekeringen die niets waard blijken te zijn, door te hoge provisies en door tussenpersonen die hun werkzaamheden dubbel declareren?
* Deelt u de mening dat uit deze voorbeelden blijkt dat de financiële sector nog steeds niet definitief schoon schip heeft gemaakt? Zo nee, waarom niet?

{1} De Telegraaf, 12 januari 2010
{2} De Pers, 6 januari 2010
{3} Nu.nl, 13 januari 2010

PvdA-Voorlichting



Partij van de Arbeid