FNV

FNV stapt naar NMa om kwalijk concurrentiebeding zzp'ers

De FNV wil dat de NMa optreedt tegen buitensporige vormen van concurrentiebeding waarmee zzp'ers worden opgezadeld. Ruim een jaar geleden vroeg de vakcentrale de Nederlandse Mededingingsautoriteit al om ingrijpen. Nu is er een zó schrijnend voorbeeld dat de FNV opnieuw aan de bel trekt: zo overhandigt detacheerder Bouwgenius Flexservice BV in Den Bosch zijn concurrentiebeding pas na aanvang van het werk en betaalt geen cent als de zzp'er niet tekent. Ook wordt geheimhouding opgelegd. Bouwgenius wil zzp'ers zo verbieden te werken voor andere aannemers die op een project werken waarop ook Bouwgenius actief is. Gedupeerden zijn lid van FNV Zelfstandigen Bouw.

Nadat leden over het concurrentiebeding hadden geklaagd, heeft FNV Zelfstandigen Bouw Bouwgenius begin december gesommeerd om binnen tien dagen de bepaling te schrappen. Ook moet de detacheerder afzien van maatregelen tegen de betrokken zzp'ers. Bouwgenius heeft echter taal noch teken laten horen. Tijd om de NMa in te schakelen, zegt ook vakcentrale FNV. Immers, deze detacheerder handelt in strijd met de Mededingingswet. FNV-bestuurder Leo Hartveld schrijft de NMa: "Feitelijk sluit de bemiddelaar de concurrentie van (...*) voor langere tijd volledig uit waarmee onzes inziens de vrije mededinging wordt beperkt. Zonder tussenkomst van de inlener kan (...*) niet aan de slag op de bouwplaats." Volgens de brief van de FNV een voorbeeld van 'een wijdverbreid fenomeen'. De FNV is al geen voorstander van een concurrentiebeding, maar zeker niet voor zzp'ers als flexibele schakel in het werkproces. Wel wil de vakcentrale in overleg met detacheerders bekijken hoe je de belangen van alle partijen kunt waarborgen.

Bouwgenius verbiedt zzp'ers 12 maanden na beëindiging van de overeenkomst te werken voor aannemers die op eenzelfde project werkzaam waren. Het is zelfs verboden om te werken voor derden die aan deze aannemers gelieerd zijn. Daarnaast mogen zzp'ers niet eerder hebben gewerkt voor een aannemer op zo'n project. En wie zich niet aan de bepalingen houdt? Die riskeert een boete van 5000 euro die Bouwgenius kan 'verrekenen met nog niet betaalde facturen van de ingeleende'.


*Betreffende zzp'er wil om privacyredenen anoniem blijven.