Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
12 Vragen van de heer V.Oldenborg
(ingekomen15 januari 2010)

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is het nieuwe stadslogo gepresenteerd in een schitterende presentatie die Utrecht neer zet als een stad van kennis en cultuur. Een stad die trots is op de vele talenten die uit de stad zijn voorgekomen.Ook een stad die zich al jaren beschouwt als een broedplaats voor talent dat zij wil koesteren. Op de nieuwssite www.dnu.nu verscheen vandaag (vrijdag 15 januari 2010) een bericht waarin melding wordt gemaakt van het werk van een Utrechtse (grafisch) ontwerper, die blijkbaar eerder (2004) voor Utrecht heeft gewerkt. Vergelijking van het "nieuwe" beeldmerk van Utrecht met het op de site van DNU getoonde werk uit 2004 deed bij ondergetekende direct de gedachte opkomen "Beter goed gejat, dan slecht bedacht". Dit leidt Stadspartij Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:


1. Is het College met ons van mening dat er opvallende overeenkomsten bestaan tussen de beeldmerken uit 2004 en het nu gekozen beeldmerk?
2. Heeft het College, als opdrachtgever voor het nieuwe beeldmerk, de eerdere beeldmerken uit 2004 ter beschikking van de huidige ontwerper gesteld?
3. Heeft het College voorafgaand aan het verstrekken van de huidige opdracht, nog contact opgenomen met de ontwerper van de beelsmerken in 2004?
4. Wat is de reden geweest dat er is gekozen voor een Amsterdams ontwerpburo?
5. Is het College met ons van mening dat een ontwerp door een Utrechts ontwerpburo, beter gepast zou hebben in het streven om Utrechts talent te promoten?
6. Welke maatregelen wil het College nemen om, overeenkomstig de al meermalen uitgesproken wens van de raad, Utrechtse talenten en ondernemers waar mogelijk bij gemeentelijke opdrachten de voorkeur te geven boven talenten van buiten de stad?

---- --