Ingezonden persbericht


Beloftes over verbetering spoor nooit nagekomen

ROVER: Niets geleerd van winterse treinchaos 2005

ROVER stuurt vandaag een boze brief naar minster Eurlings over het falen van ProRail. Dit is niet de eerste keer dat deze situatie zich voordoet: al in 2005 schreef de reizigersvereniging een boze brief over de ontregelingen die zich ook toen in december op het spoor voordeden door winterweer. Toenmalig staatssecretaris Schultz van Haegen deed vele beloftes waar niets van terecht blijkt gekomen.

Met de chaos die zich deze winter op het spoor voordoet valt ProRail in herhaling: al in 2005 was het treinverkeer ernstig ontregeld door winterweer. Na een boze brief van ROVER aan de staatssecretaris werd beterschap beloofd. Treinmaterieel zou weersbestendiger worden en de wisselverwarming zou worden verbeterd en beter worden getest. Bij ontregelingen zou de reiziger beter worden opgevangen en geïnformeerd. Ook zou alternatief vervoer geregeld worden.

Dat al deze afspraken niet zijn nagekomen werd pijnlijk duidelijk toen vele reizigers in december 2009 in een dezelfde treininfarct terechtkwamen als vier jaar eerder. ROVER schreef hierover in december al een kwade brief aan minister Eurlings. Net als in 2005 is het vooral de NS die inmiddels oplossingen aandraagt, ProRail blijft wederom opvallend stil. ROVER schrijft vandaag een tweede brief over de winterse spoorchaos en houdt de minister verantwoordelijk voor het falen van ProRail.

"De leiding van ProRail faalt al jaren en ontloopt zijn verantwoordelijkheden", aldus ROVER, "de hele samenleving is hier de dupe van. Het wordt tijd dat de minister ingrijpt en van ProRail een organisatie maakt die zijn verantwoordelijkheden neemt". ROVER is de loze beloftes meer dan zat en vraagt de minister om harde actie zodat deze wanprestaties hier eindelijk ophouden.