Ingezonden persbericht


Persbericht

Maandag 18 januari 2010

Dance op sterven na dood

De dancescene in Rotterdam, ooit het walhalla van dance-liefhebbers uit de hele wereld, is op sterven na dood, constateert D66 Rotterdam. De partij voerde afgelopen maanden gesprekken met kopstukken uit de dancewereld, waaronder Michel de Hey en Ted Langenbach. Ook legden de sociaal-liberalen hun oor te luister bij dance-liefhebbers in Rotterdam. "De uitkomst van deze inventarisatie is zo schokkend dat wij nu de noodklok luiden", aldus Salima Belhaj, lijstrekker van D66 Rotterdam. "Als er niet acuut iets gebeurt, eindigt Rotterdam als spookstad op het gebied van dance. Dit is niet alleen uiterst schadelijk voor de sfeer in onze stad, maar ook voor de economie. Want jonge mensen die net van de hogeschool of universiteit komen, blijven alleen in Rotterdam wonen en werken als sprake is van een levendige uitgaanscultuur: innovatieve feesten op bijzondere locaties met vernieuwende stromingen en DJ's ", aldus Belhaj.

D66 wil zo snel mogelijk een diepgravend onderzoek van de Raad van Kunst en Cultuur en de Economical Development Board Rotterdam (EDBR). Ook heeft D66 de organisatoren gevraagd zelf met initiatieven te komen om de dance uit het slop te trekken. D66 vermoedt dat het verval te maken heeft met een verkeerde bemoeienis van de gemeente. Belhaj: "Door gebrekkige kennis van de sector, marktverstorende subsidies en een oerwoud van regelgeving is er steeds minder ruimte voor écht creatieve experimenten op het gebied van dance. Bepaalde subsidies werken oneerlijke concurrentie in de hand en leiden tot te lage toegangsprijzen. Hierdoor komt niet altijd het gewenste publiek op de feesten af. De dancescene wordt als het ware doodgeknuffeld".

Om tot een oplossing te komen, zet D66 in op een betere en minder betuttelende rol van de gemeente. Zo stellen de sociaal-liberalen voor dat de 'music commissioner', die eerder op initiatief van D66 in het leven is geroepen het aanspreekpunt wordt voor vergunningverlening en leidend wordt in de subsidietoekennigen, waardoor slagvaardiger en eerlijk gereageerd kan worden op aanvragen. "In de filmindustrie is dit systeem succesvol. Ik zie niet in waarom dit op het gebied van dance ook niet zou kunnen", aldus Belhaj.

D66 zal haar zorgen en voorgestelde oplossingen bij wethouder Grashoff aankaarten tijdens de vergadering van de Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur op 20 januari 2010.

D66 Rotterdam