Gemeente Rotterdam

18 januari 2010

Rotterdam goed op weg tegen overgewicht

Rotterdam zet programma Lekker Fit! in 2010 door

Rotterdam gaat verder met haar strijd tegen overgewicht bij kinderen. Inmiddels is de helft van de Rotterdamse basisscholen (88) een Lekker Fit! school. Dat betekent extra gymles en voorlichting over gezonde voeding voor 20.000 leerlingen. In 2010 is het voortgezet onderwijs (VO) aan de beurt. In de brugklas van 25 VO-scholen wordt Lekker Fit! ingevoerd. In navolging van het succesvolle Franse Epode project wordt het hele gezin betrokken bij het Lekker Fit! programma. Doel is een gezondere levensstijl voor jongeren èn volwassenen. Dat staat in de laatste rapportage over het actieprogramma Lekker Fit! die naar de raad is gestuurd. Onderwijswethouder Peter Lamers: "overgewicht en een inactieve levensstijl is vragen om gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Daarom is het goed om zowel jongeren als volwassenen aan te spreken. Ouders en kinderen kunnen elkaar het goede voorbeeld geven en elkaar motiveren een gezonde leefstijl te ontwikkelen."

Met 88 Lekker Fit! scholen is de collegedoelstelling voor 2010 behaald. De gemeente Rotterdam is in 2005 gestart met het actieprogramma Rotterdam Lekker Fit!. Met dit programma wilde Rotterdam de toename van overgewicht en bewegingsarmoede bij kinderen en jongeren tegen gaan. De diensten Sport en Recreatie (SenR), de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam-Rijnmond (GGD) en Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS) hebben vanuit het programma een groot aantal projecten ontwikkeld. Het project bestaat uit verschillende onderdelen waaronder extra bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd, de komst van een gymleraar, de oprichting van schoolsportverenigingen waar inmiddels meer dan 1000 kinderen lid van zijn, en hulp en advies van een schooldiëtiste.

In 2010 wordt de modernisering van 20 gymzalen afgerond, waarna alle gymzalen geschikt zijn voor goed bewegingsonderwijs. Daarnaast is in de buitenruimte een flinke slag gemaakt door onder meer de aanleg van trapveldjes. Eind 2009 maakten 56 scholen gebruik van een schooldiëtist. In 2010 moeten alle Lekker Fit! scholen gebruik kunnen maken van een schooldiëtist. Uit studies van de GGD blijkt verder dat het programma effectief is in de bestrijding van overgewicht. Rotterdamse leerlingen uit groep 3, 4 en 5 van het basisonderwijs zijn door het project slanker dan hun leeftijdsgenoten. Ook hebben zij meer uithoudingsvermogen en meer kennis over gezonde voeding. Daarnaast blijkt dat het overgewicht bij hen minder snel stijgt dan bij kinderen die niet aan het programma deelnemen.

In het lokale convenant van Rotterdam Lekker Fit! werkt de gemeente nauw samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties die betrokken willen zijn bij de aanpak van overgewicht. Op dit moment bestaat het convenant uit 17 partners, waaronder Unilever Benelux, Achmea, Daka Sport, Evides en het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam. Zij leveren een concrete bijdrage aan projecten door de inzet van menskracht, deskundigheid, materiaal en/of middelen. Dit jaar wil het programma het aantal convenantpartners verder uitbreiden.



Gemeente Rotterdam