Gemeente Gilze en Rijen

Gilze en Rijen zet zijlader in bij de afvalinzameling

In eerdere publicaties lieten wij weten dat de gemeente vanaf 18 januari afval gaat inzamelen met een zijlader. Dat moment komt iets later. De leverancier heeft de overdracht van de auto uitgesteld. Wanneer die overdracht zal zijn is op dit moment nog niet bekend.

De zijlader is een moderne vuilniswagen, die in Nederland steeds meer terrein wint. Het is een wagen met aan de rechterzijde een grijparm, die de chauffeur vanuit de cabine bedient. De 'vuilnisman nieuwe stijl' hoeft niet meer te slepen met zware afvalcontainers en wordt zo fysiek minder belast.

Gevaarlijke verkeerssituaties voor de bemanning die achter de wagen loopt, behoren hierbij tot het verleden. Na een inwerkperiode kan één persoon het werk doen. Vanwege de komst van de zijlader hebben wij de aanbiedplaatsen allemaal aan dezelfde kant van de weg aangelegd. Hierdoor hoeft de wagen maar één keer door de straat en is er minder verkeersoverlast.

Waar gaan wij de zijlader inzetten?
De gemeente zet twee vuilniswagens in voor het ophalen van afval. Eén van de vuilniswagens is een zijlader, de andere vuilniswagen leegt de containers als vanouds achter in de wagen. Op dinsdag, donderdag en vrijdag (wijk 2, 4 en 5) rijden wij met één vuilniswagen en legen wij alle containers met de zijlader. Op maandag en woensdag (wijk 1 en 3) haalt de gemeente het afval met twee vuilniswagens op. In de helft van de straten legen wij de containers met de zijlader. In de andere helft van de straten waar de achterlader de containers leegt, verandert er niets. In de straten waar de zijlader het afval ophaalt moeten de containers anders worden neergezet.

Hoe weet u of bij u de zijlader komt?
De eerste tijd dat wij de zijlader inzetten zal een medewerker van de reinigingsdienst meelopen om de containers goed neer te zetten. Hij plakt in de straten waar de zijlader het afval ophaalt een oranje sticker op de containers.

Op deze sticker staat hoe u de container het beste kunt aanbieden. De oranje pijlen op de sticker wijzen in de richting van de straat. De container staat goed met de opening van het deksel aan de straatkant en de wielen en handvatten van de container aan de kant van het trottoir. Dus net andersom als tot nu toe gebruikelijk is. Tussen de containers moet een ruimte van ongeveer 30 cm (een stoeptegel) vrij blijven.

Hoe kunt u de container het beste aanbieden?


* Zet de containers aan de straat met het deksel dicht. Als het deksel open staat komt een gedeelte van het afval op straat terecht in plaats van in de vuilniswagen.
* Zet de containers met wielen en handvat naar de kant van de woningen. Dan valt na het legen het deksel netjes dicht (Let op! Dit is anders dan voorheen!).
* Zet de containers niet verder dan 50 cm van de trottoirband of straatkant in een rechte rij. Zorg ervoor dat er een ruimte van 30 cm tussen de containers open blijft (= één stoeptegel).
* Zet uw container niet achter obstakels zoals lantaarnpalen, bomen, paaltjes en geparkeerde auto's.
* Parkeer uw auto niet voor een aanbiedplaats.
* Zet uw container op minimaal 50 cm afstand van obstakels en niet onder laaghangende takken.
* De container mag niet zwaarder zijn dan 75 kg. Is de container te zwaar, dan blokkeert het mechanisme en kan de container niet geleegd worden.