Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Januari 2010

Veldgids Europese zoogdieren

Zojuist verschenen is de nieuwe, actuele Veldgids Europese Zoogdieren. De kernachtige beschrijvingen en heldere tekeningen maken deze gids tot hét nieuwe standaardwerk voor zoogdierdeterminatie in het veld. De Veldgids Europese Zoogdieren bevat niet alleen veel informatie over herkenning, lichaamsbouw en schedels, leefwijze en tips voor waarneming, maar ook fraaie tekeningen en foto's. Daarmee is deze gids tevens een prachtig blader- en naslagwerk voor iedere natuurliefhebber.

Veldgids Europese Zoogdieren: niet eerder werden alle zoogdieren van Europa inclusief die van de oostelijke EU-landen zo fraai en overzichtelijk in één veldgids bijeengebracht.

Deze gids bundelt de kennis en jarenlange ervaring van drie bekende Nederlandse zoogdierkenners: Peter Twisk, Annemarie van Diepenbeek en Jan Piet Bekker. De gids is voorzien van heldere, fraaie tekeningen van Peter Twisk en prachtige kleurenfoto's van Rollin Verlinde.

De combinatie van soortbeschrijvingen, herkenningstekeningen en tips voor waarneming is gericht op praktische en nauwkeurige determinatie van zoogdieren in het veld. De gids behandelt niet alleen de uiterlijke kenmerken van de dieren, maar geeft ook vergelijkende overzichten van de schedels. Sleutelpagina's met fraaie tekeningen waarin het type dier aangegeven wordt, leiden snel en gemakkelijk naar de juiste soortgroep.

De Veldgids Europese Zoogdieren geeft in de inleidende hoofdstukken veel algemene informatie over typische eigenschappen van zoogdieren en hoe ze aangepast zijn aan hun omgeving. Een hoofdstuk behandelt de verschillende veldmethodieken om zoogdieren waar te nemen. Elke orde of familie heeft daarnaast een aparte inleiding; de soortbeschrijvingen geven gedetailleerde informatie over lichaamsbouw, herkenning, habitat en leefwijze. Van enkele 'lastige' groepen worden vergelijkende sporenoverzichten gegeven.

De Veldgids Europese Zoogdieren is een actueel werk: hij weerspiegelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en omvat ook soorten die nieuw zijn voor Europa, zoals de Levantijnse mol en de steppebaardvleermuis. Het is niet alleen een complete, praktische determinatiegids, maar ook een prachtig blader- en naslagwerk waaraan iedere natuurliefhebber, van professional tot vakantieganger, veel plezier zal beleven.

Veldgids Europese Zoogdieren

Auteurs: Peter Twisk, Annemarie van Diepenbeek en Jan Piet Bekker Illustraties: Peter Twisk
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 368 p., 12,5 x 21 cm, genaaid gebonden, full colour met talloze tekeningen, kaartjes en foto's ISBN: 978 90 5011 260 4
Prijs: ¤ 32,95

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door de Zoogdiervereniging.