FNV

18-1-2010

FNV wil steun van kabinet voor zzp'ers

De vakcentrale FNV maakt zich grote zorgen over de financiële positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Na het uitbreken van de crisis heeft het kabinet maatregelen genomen en extra investeringen gedaan om de economie te versterken. De FNV constateert echter dat zzp'ers daar niet of nauwelijks profijt van hebben en vraagt daarom dringend om ondersteuning.

Dat schrijft de vakcentrale in een brandbrief die zij vandaag naar het kabinet heeft gestuurd. Hierin stelt de FNV een vijfpuntenplan voor dat op korte termijn moet leiden tot verbetering van de financiële positie van zzp`ers.

`Grootste inkomensduikeling' Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het inkomen van zzp'ers in het derde kwartaal van 2009 met gemiddeld 12 procent is gekrompen. Het CBS omschrijft dit als `de grootste inkomensduikeling van dit decennium'.

Slachtoffers van de crisis De FNV had op basis van signalen van de zzp-achterban al langer zorgen over hun financiële positie, maar ziet in de cijfers van het CBS haar bange vermoedens bevestigd. De vakcentrale vindt dat naast de talloze ontslagen werknemers ook de zzp'ers beschouwd moeten worden als slachtoffers van de huidige economische crisis.

Maatregelen De maatregelen die de FNV voorstelt in haar vijfpuntenplan zijn onder meer:
* Om voor het belastingjaar 2009 in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale aftrekmogelijkheden, moet een zzp'er voldoen aan het zogenaamde urencriterium van 1.225 uur. ZZp'ers die in 2008 hieraan hebben voldaan, zouden voor 2009 dispensatie moeten krijgen indien zij als gevolg van de crisis niet meer aan het urencriterium kunnen voldoen. Een alternatief is het tijdelijk verlagen van het urencriterium.
* De vermogenstoets voor het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) moet verruimd worden. Nu worden zzp'ers die een beroep doen op het Bbz verplicht om hun pensioenvoorziening af te kopen indien dit een lijfrenteverzekering betreft.
* Er moet een tijdelijke fiscale stimulering van de scholingsmogelijkheden komen, bijvoorbeeld door scholingskosten dubbel aftrekbaar te maken.

Geen hoge investeringen Volgens de FNV is het vijfpuntenplan snel te realiseren zonder dat dit hoge investeringen vereist. Voor de langere termijn wil de FNV de onderhandelingen binnen de SER over de adviesaanvraag van het kabinet betreffende zelfstandigen aangrijpen om de positie van zzp'ers structureel te verbeteren.