Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/nl/ec/112417.pdf

EUROPESE RAAD
DE VOORZITTER

Brussel, 18 januari 2010
PCE 11/10

Verklaring van Herman Van Rompuy,
voorzitter van de Europese Raad,
over Haïti

"Wij Europeanen zijn diep getroffen door de ernstige situatie waarin Haïti en zijn bevolking zich bevinden. Zoals ik in Berlijn heb gezegd, leef ik mee met de families van de vele slachtoffers van deze ramp. Ik blijf hopen dat de gewonden spoedig zullen herstellen en dat de reddingsteams verder wonderen zullen verrichten en mensen vanonder het puin zullen bevrijden. De Europese Unie is zeer begaan met Haïti, een land waarmee de Europeanen vele banden hebben. Na de ramp hebben de EU en haar lidstaten, in onderlinge afstemming met de internationale partners, snel gereageerd om het lijden te verlichten en de levensomstandigheden voor de bevolking weer op een minimumpeil te brengen. De hulp kwam overal uit de EU vandaan: artsen, brandbestrijders, waterzuiveringseenheden, tenten, dekens en andere levensnoodzakelijke voorzieningen.
Vandaag heeft Catherine Ashton, EU-hoge vertegenwoordiger, een buitengewone zitting van de Raad Buitenlandse Zaken bijeengeroepen ter bespreking van de vooruitzichten voor het verdere gecoördineerde optreden van de EU om in te spelen op de behoeften inzake hulpverlening en wederopbouw in het land.
In overleg met José Luis Rodriguez Zapatero, minister-president van Spanje, en in nauwe samenwerking met EU-hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton, heb ik besloten de situatie in Haïti op het hoogste politieke niveau te behandelen en deze aangelegenheid aan de orde te stellen tijdens de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders op 11 februari in Brussel. De wederopbouwinspanningen en de EU-steun voor de voorgenomen internationale conferentie voor Haïti zullen onderdeel van onze besprekingen zijn."
_______________________