Standaard voor hoogwaardige vertalingen


VERTALEN.NL verwerft NEN 15038-certificaat voor vertaaldiensten

LEIDEN, 20100118 -- In december 2009 is VERTALEN.NL - samen met WORDSAVER.COM en SPRACHEN-BUERO.DE een onderneming van World Language Group bv te Leiden - door Kiwa Nederland B.V. gecertificeerd. VERTALEN.NL werd in 2006 opgericht en voorziet een groot aantal vooraanstaande Nederlandse bedrijven, regionale en landelijke overheden van hoogwaardige vertaaldiensten.

Tijdens de audit werden de schriftelijk vastgelegde processen en procedures van het kwaliteitshandboek van VERTALEN.NL door een auditor/certificatiedeskundige beoordeeld. Tevens werden de medewerkers getoetst aan de hand van de in NEN-EN 15038 gestelde eisen en werden de kwalificaties van de voor VERTALEN.NL werkzame vertalers gecontroleerd. De positieve beoordeling resulteerde onder felicitaties van Kiwa op 15 januari 2010 in het erkenningscertificaat (nummer K53291/01). Op de website van KIWA kunnen bestaande en potentiële klanten dit certificaat valideren.

Belangrijke economische sector

Europese bedrijven en overheden spenderen jaarlijks enkele miljarden euro's aan vertaaldiensten. Alhoewel nagenoeg onzichtbaar, is de taalindustrie met zo'n 100.000 werkzame mensen een belangrijke economische sector. Afnemers van vertaaldiensten worden nu dankzij NEN 15038 - de Europese norm voor vertaaldiensten - bij de keuze van een professionele vertaalpartner ondersteund. De norm geldt sinds medio 2006 en vervangt alle tot dan toe geldende landelijke normen. Daarmee bestaat voor het eerst in de geschiedenis een eenduidige en door de Europese landen unaniem aangenomen norm voor het uitvoeren van vertaaldiensten. Vóór het bestaan van NEN 15038 lieten veel kwaliteitsvertaalbureaus zich ter commerciële onderscheiding en als waarborg voor hoogwaardige vertaaldiensten certificeren voor ISO 9001. Deze standaard is evenwel geen garantie voor de kwaliteit van vertalingen.

Specifieke eisen voor vertaalbureaus

In NEN 15038 wordt aangegeven aan welke eisen aanbieders van vertaaldiensten moeten voldoen met betrekking tot de inzet van mensen en middelen, kwaliteitszorg, projectbeheer, contractueel kader en dienstverlening. De in de norm gestelde eisen gelden voor interne bedrijfsprocessen van vertaalbureaus en voor de kwalificatie van vertalers en correctoren. Zodoende worden alle stappen binnen de bedrijfsvoering van een vertaalbureau transparant en controleerbaar. Slechts een kleine groep Europese vertaalbureaus, naar schatting minder dan 1%, is NEN 15038 gecertificeerd.

De NEN-certificering die voortvloeit uit de KIWA-audit bevestigt de hoge kwaliteit van de dienstverlening die VERTALEN.NL sinds 2006 aanbiedt.

www.vertalen.nl