Raad van State


Persagenda
maandag 18 januari 2010

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'IJssalon Nostalgie Illikhoven' van de gemeente Echt-Susteren. Het plan maakt onder meer een uitbreiding van de bestaande ijssalon mogelijk. De exploitanten van de ijssalon zijn het niet eens met het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij willen graag doorgaan met het organiseren van feesten en partijen in de ijssalon en het verkopen van handijs vanuit het tuinhuisje. Maar het bestemmingsplan lijkt dat niet mogelijk te maken. (zaaknummer 200904425/1)

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister-president van een verzoek van RTL Nieuws om openbaarmaking van stukken van de ministerraad over de aanloop naar de oorlog in Irak. Het gaat om notulen, besluitenlijsten en vergaderstukken van de ministerraad en de onderraden. RTL heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De minister-president heeft het verzoek afgewezen omdat het om vertrouwelijke documenten zou gaan die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad. Hierin zijn volgens hem persoonlijke beleidsopvattingen opgenomen. Deze hoeven volgens de Wet openbaarheid van bestuur niet openbaar te worden gemaakt. Volgens RTL staan er ook veel feiten in de stukken en had de minister-president die informatie wel openbaar moeten maken. Dit is de belangrijkste reden voor RTL om in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in juli 2009 een eerder beroep van RTL ongegrond. (zaaknummer 200906298/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om maatregelen te treffen tegen de Jaarbeurs. Volgens de stichting 'Stedenbouwkundig Herstel Stationsgebied' overtreedt de Jaarbeurs het bestemmingsplan. Zo zou er in de evenementenhallen grootschalige detailhandel worden georganiseerd en zou het bestemmingsplan dat niet toestaan. De rechtbank in Utrecht oordeelde in mei 2009 dat het gemeentebestuur niet op het verzoek van de stichting had mogen beslissen, omdat zij niet belanghebbende is. De stichting bestrijdt dit en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal vandaag dan ook vooral gaan of de rechtbank terecht heeft geoordeeld dat de stichting geen belanghebbende is. (zaaknummer 200904054/1)

10.45 uur

Zitting over weigering door het college van burgemeester en wethouders van Utrecht om maatregelen te treffen tegen de uitgevoerde werkzaamheden rondom de reconstructie van de Europalaan en het Europaplein in Utrecht. De stichting Stop Luchtverontreiniging uit Utrecht had om deze maatregelen verzocht. Zij vindt dat de capaciteit van de wegen door de reconstructie is vergroot. Daardoor is de luchtkwaliteit verslechterd, aldus de stichting. In mei 2009 verklaarde de rechtbank in Utrecht het beroep van de stichting gegrond. Volgens de rechtbank was de wegverbreding in strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank droeg het gemeentebestuur van Utrecht op een nieuw besluit te nemen binnen een termijn van drie maanden na de uitspraak. Bovendien moet het gemeentebestuur EUR 2.000,- betalen aan de stichting voor elke dag dat de termijn wordt overschreden. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200904038/1)

11.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Woerden
heeft verleend voor een nieuwe aansluiting op de A12. De nieuwe aansluiting zal bij Woerden-Oost worden aangelegd. De aansluiting maakt deel uit van een groter project waarbij de kernen tussen Bodegraven en Ouderijn beter bereikbaar worden gemaakt. Een groot aantal inwoners uit Harmelen is het niet eens met de nieuwe aansluiting. Zij vrezen vooral voor een aantasting van hun woon- en leefklimaat. Zo zou de luchtkwaliteit in het gebied verslechteren en zouden de auto's veel geluidsoverlast veroorzaken. (zaaknummer 200903930/1)

12.15 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Terschelling van het verzoek van Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) om een aanlegplaats in de haven van Terschelling. Het gaat om ligplaats nummer vier. Tegen deze afwijzing is de EVT in beroep gekomen bij de rechtbank van Leeuwarden. Die rechtbank verklaarde in juli 2009 het beroep van EVT tegen de afwijzing gegrond en gaf aan het gemeentebestuur de opdracht een nieuw besluit te nemen over de ligplaats. Bovendien moest het gemeentebestuur aan EVT een tijdelijke ligplaatsvergunning geven. De tijdelijke vergunning vervalt binnen twee weken nadat het gemeentebestuur het nieuwe besluit heeft genomen, aldus de rechtbank. Tegen deze uitspraak van de rechtbank komen de Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) en het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de rechtbank te ver is gegaan bij de beoordeling van de keuze van het gemeentebestuur om geen ligplaats aan EVT toe te kennen. Inmiddels heeft het gemeentebestuur in een nieuw besluit de ligplaatsvergunning voor EVT wéér geweigerd. Omdat daardoor óók de tijdelijke vergunning verviel, heeft EVT in het najaar van 2009 de Raad van State gevraagd een voorlopige voorziening te treffen. De Raad van State heeft dat verzoek op 5 oktober 2009 afgewezen. Die uitspraak met zaaknummer 200906302/2 is te vinden op de site. In een uitspraak van 20 mei 2009 heeft de Raad van State geoordeeld over een andere weigering door het gemeentebestuur om een ligplaatsvergunning aan EVT te geven. Het ging toen om ligplaats nummer twee. Die uitspraak met zaaknummer 200805332/1 is ook te vinden op de site. (zaaknummer 200906302/1).

13.30 uur

(De zaak over de vaststelling van de hogere grenswaarden (zaaknummer 200907706/2) is op vrijdag 15 januari jl. alsnog ingetrokken. De zaak over het bestemmingsplan Leusderkwartier gaat wél door (zaaknummer 200907662/2))
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Leusderkwartier' van de gemeente Amersfoort. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van de tweede fase van de Kersenbaan mogelijk. In 2000 is al een begin gemaakt met de aanleg van deze nieuwe ontsluitingsweg tussen het centrum van Amersfoort en de A28. Dit plan heeft betrekking op de aanleg van de weg tussen de Leusderweg en de A28. Het gebied waar de weg moet komen is nu nog grotendeels onbebouwd. Een groot aantal inwoners uit Amersfoort verzet zich tegen het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij maken zich vooral zorgen om hun woon- en leefklimaat. Zo zijn ze bang dat de weg teveel geluid veroorzaakt en de luchtkwaliteit zal verslechteren. Ook zou de weg de flora en fauna in het nu zo rustige gebied aantasten. Verder betwijfelen ze of de aanleg van het tweede deel van de Kersenbaan wel echt nodig is. Ten slotte had het onderzoek naar de verwachte verkeersbelasting op de weg beter gemoeten, aldus de inwoners. De zitting gaat ook over de vaststelling van hogere grenswaarden door het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort. Er zijn voor 93 woningen in de buurt van de toekomstige Kersenbaan hogere grenswaarden vastgesteld. Daardoor mag er in die omgeving meer geluid worden geproduceerd. Een groot aantal inwoners wil dit niet en is tegen het besluit van het gemeentebestuur in beroep gekomen bij de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepen verzoeken de inwoners de Raad van State om de goedkeuring van het bestemmingsplan én het besluit over de grenswaarden voorlopig te schorsen. (zaaknummers 200907662/2 en 200907706/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.