Nederlands Kanker Instituut



Antoni van Leeuwenhoekprijs naar Mirjam Epping

18-01-2010

Amsterdam, 18 januari 2010 - Onderzoeker Mirjam Epping van Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam ontvangt dit jaar de Antoni van Leeuwenhoekprijs vanwege haar studies naar het werkingsmechanisme van histone deacetylaseremmers bij de behandeling van kanker. Ook onderzocht zij de functie van TSPYL5 in borstkanker.

Onderzoek op onbekend terrein
Histone deacetylaseremmers zijn kankergeneesmiddelen die bepaalde enzymen remmen. Toen Mirjam Epping in 2001 aan haar onderzoek begon, was het nog volstrekt onduidelijk hoe deze middelen zouden kunnen worden ingezet om tumoren te bestrijden. In haar promotieonderzoek vond zij twee genen waarvan de overexpressie resistentie veroorzaakte tegen de histone deacetylaseremmers. Een van deze genen was op dat moment nog vrijwel onbekend.

Combinatietherapie
Recent onderzoek bevestigt Eppings bevindingen: door naast de deacetylaseremmers nog een ander geneesmiddel te gebruiken, een zogenaamde combinatietherapie, lijken patiënten met een bepaalde vorm van kanker, namelijk Cutaneous T Cell Lymphoma te kunnen worden genezen.

Nieuw project
In de laatste maanden voor haar promotie werkte Epping ook nog aan een ander project. Zij probeerde de functie te ontrafelen van het tot dan toe onbeschreven gen TSPYL5, in borstkanker. Omdat expressie van dit gen geassocieerd wordt met een slechte prognose, nam zij aan dat TSPYL5 een belangrijke causale rol zou spelen bij de groei van borsttumoren.
Epping ontdekte dat dit gen aan een bepaald enzym bindt, waardoor dit enzym niet langer aan p53 kan binden. P53 is een van de belangrijkste genen in kanker en is in bijna de helft van alle kankers gemuteerd. Deze bevindingen zullen waarschijnlijk binnenkort worden gepubliceerd.

Gedreven
Beide projecten laten zien hoe gedreven Epping in haar onderzoek is en dat ze niet bang is om zich op onbekend terrein te begeven. Volgens collega's en groepsleiders is ze een excellente experimentator en een veelzijdig onderzoeker. In 2008 is zij dan ook cum laude gepromoveerd. Op dit moment is Epping werkzaam als postdoc in de onderzoeksgroep van Pier Paolo Pandolfini, in Boston. Hiervoor heeft zij een fellowship van KWF Kankerbestrijding gekregen.

Antoni van Leeuwenhoekprijs
De Antoni van Leeuwenhoekprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het NKI-AVL. De prijs bestaat uit een bedrag van 6.500 euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Nationale Wetenschappelijke Commissie van het NKI-AVL.

_______