Ingezonden persbericht

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Persbericht
|Datum|:|18 januari 2010                                                 |
|Titel|:|PaardenWelzijn praktijkcursus van start                         |

PaardenWelzijn praktijkcursus van start

ERMELO (KNHS) - De eerste praktijkcursus PaardenWelzijn gaat op 19 januari van start op het FNRS Hippisch Centrum De Delft in Assendelft. De cursus is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). PaardenWelzijn wordt met grote belangstelling ontvangen door de paardenliefhebber. De paardensport is met 450.000 actieve beoefenaars één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Er is veel behoefte aan kennis gericht op de praktijk en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

In 2008 verscheen de tweede KNHS-nota over welzijn in de paardensport. Kennisoverdracht is daarin belangrijk voor het verbeteren van het paardenwelzijn. Met het cursuspakket PaardenWelzijn geven de KNHS en FNRS hier gehoor aan.

"Omgaan met paarden leer je het beste in de praktijk, iedereen die met paarden te maken heeft, heeft een bepaalde basiskennis nodig om verantwoord met een paard om te kunnen gaan", laat John Bierling directeur van de KNHS weten. Daarom is er nu naast het boek ook de praktijkcursus PaardenWelzijn. Deze cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte, de nadruk ligt op de praktijk. In vijf modules maakt de cursist kennis met het welzijn van het paard, omgang en verzorging, voeding, huisvesting en vervoer, en gezondheid en preventie. Het boek PaardenWelzijn vormt de basis, maar er wordt vooral veel tijd met het paard doorgebracht om het geleerde direct in praktijk te brengen. De cursus kan gevolgd worden op KNHS-accommodaties en FNRS-ruitersportcentra met een veiligheidscertificaat en wordt gegeven door een gediplomeerd instructeur. Kijk voor locaties en startdata op www.knhs.nl/paardenwelzijn.

Bovendien kun je via het online videoplatform Abouthorses.tv per module een gratis PaardenWelzijn videocursus volgen. De leerzame videocursussen brengen de theorie in beeld, ze sluiten naadloos aan op de praktijkcursus en het boek PaardenWelzijn. Elke cursus bevat een aantal toetsvragen waarmee de opgedane kennis direct getoetst kan worden. Kijk voor meer informatie en de gratis PaardenWelzijn videocursussen op www.abouthorses.tv/paardenwelzijn.

Het boek PaardenWelzijn is te bestellen in de KNHS-webshop. KNHS-leden betalen E12,50, niet-leden betalen E14,95. Kijk op www.knhs.nl/paardenwelzijn voor een cursus bij u in de buurt. Bent u gediplomeerd instructeur en is de cursus PaardenWelzijn iets voor uw manege of vereniging dan vindt u op deze site ook informatie over het bestellen van de cursus.

Noot voor de redactie/