Gemeente Hilversum

BIZ op de Gijsbrecht van Amstelstraat gaat door!

publicatiedatum: maandag 28 december 2009

Ondernemers zeggen ja tegen invoering van de BIZ (Bedrijven Investeringszone, ook wel BIZ genoemd) voor het winkelgebied van de Gijsbrecht van Amstelstraat. Hilversum behoort daarmee tot één van de eerste gemeenten in Nederland waar alle gebruikers (of bij leegstand eigenaren) van niet-woningen in het gebied via een heffing gaan bijdragen aan een "schoon, veilig en aantrekkelijk gebied.". De BIZ-bijdrage is - kort samengevat - een belastingheffing waar door de ondernemers zelf om wordt gevraagd.

Voordat de BIZ-verordening in werking kon treden, moesten de betrokken ondernemers in het BIZgebied hiervoor de afgelopen tijd hun stem uitbrengen. Het BIZ-gebied van de Gijsbrecht van Amstelstraat telt 123 stemgerechtigden. Onder toeziend oog van de notaris zijn de stemmen als volgt geteld:

· 81 geldige stemmen, waarvan 61 stemmen (75 %) voor de invoering van de BIZ heeft gestemd;

Om de BIZ in te voeren, moest minimaal 50% van de ondernemers stemmen. Daarvan moest tweederde 'ja' stemmen. Dat hebben we gehaald!

Wethouder Economische Zaken Jan Rensen is trots op het resultaat. "Het is een kans om een gezamenlijke verbetering aan te brengen aan de winkelomgeving waar ondernemers hun brood verdienen. Uiteraard dient de gemeente te zorgen voor een goede kwaliteit van de openbare ruimte,maar de extra´s die via het BIZ-fonds worden aangebracht verhogen de aantrekkelijkheid van de Gijsbrecht als winkelgebied. Het gaat om een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.

Door collectief 'ja' te zeggen tegen de BIZ hebben de ondernemers laten zien dat ze samen de Gijsbrecht van Amstelstraat nog beter op de kaart willen zetten."

Op 19 januari 2010 zullen wethouder Jan Rensen en de voorzitter van de Stichting Ondernemersfonds de uitvoeringsovereenkomst voor de BIZ tekenen, tijdens een nieuwjaarsborrel. Vanaf 2010 zal de Stichting Ondernemersfonds Gijsbrecht via de BIZ acties oppakken en financieren voor bezoekers, bewoners en ondernemers die zorgen voor een schoon, veilig en aantrekkelijk winkelgebied. Hierdoor is o.a. nieuwe kerstverlichting mogelijk en zal er een extra schoonmaakactie komen. Het streven is om de BIZ en stichting ondernemersfonds Gijsbrecht per januari 2010 actief te laten functioneren voor de wettelijke maximale duur van 5 jaar.

De gemeente ondersteunt de invoering van de BIZ, waarbij de Gijsbrecht een pilot is voor Hilversum. Mogelijk volgen vanaf volgend jaar andere winkelgebieden en bedrijventerreinen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.hilversum.nl/biz