Vrije Universiteit Amsterdam

Economie van verzekeringen tegen klimaatverandering


* Startdatum: 19-01-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Economie van verzekeringen tegen klimaatverandering


* Spreker: W.J.W. Botzen


* Promotor: prof.dr. J.C.J.M. van den Bergh


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Willem Jan Wouter Botzen stelt een publiek-private partnerschap voor om slachtoffers van overstromingsschade te compenseren waarin een rol als herverzekeraar is weggelegd voor de overheid. Private overstromingsverzekeringen met op risico gebaseerde verzekeringspremies kunnen financiële zekerheid bieden aan individuen, terwijl zij economische prikkels krijgen om schade te beperken.

Botzen brengt de algemene kwetsbaarheid van de Nederlandse verzekeringssector voor klimaatverandering in kaart en onderzoekt of private verzekeringsarrangementen kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie in Nederland. Statistische analyses geven aan dat door klimaatverandering verzekerde schades van bepaalde weersextremen, zoals hagelstormen kunnen toenemen. Projecties van klimaatverandering in Nederland wijzen op een toename in overstromingsrisico's, waarvoor op dit moment geen verzekering wordt aangeboden.

De vraag van consumenten naar overstromingsverzekeringen schatte Botzen aan de hand van theorieën van individueel beslissingsgedrag die rekening houden met begrensde rationaliteit van personen. Daarnaast paste hij de contingent valuation methode en een keuzemodel toe om de vraag naar verzekeringen te onderzoeken met enquêtes onder ongeveer 1000 huizenbezitters, waarbij rekening is gehouden met recente inzichten van de moderne gedragseconomie.

De resultaten van Botzen over de bereidheid om te betalen voor, en potentiële marktpenetratie van, overstromingsverzekeringen tonen dat de vraagzijde geen belemmering vormt voor een gedeeltelijk private markt. Zijn studie verschaft voorts inzicht in de heterogeniteit van de vraag naar verzekeringen onder huishoudens. Vooral de perceptie van het overstromingsrisico heeft een grote invloed op de vraag naar verzekeringen. Bevindingen over relaties tussen de vraag naar verzekeringen en het overstromingsrisico wijken aanzienlijk af van voorspellingen van verwachte-nutstheorie, de traditionele economische theorie van beslissen onder onzekerheid.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam