NCRV

Het 3e Testament

Het 3e Testament toont vele soorten levenslust

Dinsdag 19 januari

22.50 uur, Nederland 2

In de eerste aflevering van een nieuwe reeks van het NCRV-programma Het 3e Testament staat het thema âlevenslustâ centraal en gaan de drie verhalen over het genieten van het leven.

Dr. Kaouthar Darmoni doceert Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en houdt zich bezig met interculturele communicatie. Daarnaast geeft ze workshops buikdansen. In onze zakelijke westerse wereld met de focus op ratio en denken is volgens Kaouthar namelijk grote behoefte aan een andere kant: die van vrouwelijkheid, van plezier hebben in je lijf, van schoonheid en beweging. Niet alleen in het privéleven maar ook op de werkvloer. Gooi dus die remmen los en dans!

De 62-jarige Paul Somberg was als kind al een levensgenieter. Ook als volwassene stelde hij nooit uit wat hij graag wilde doen. Drie jaar geleden werd bij hem kanker geconstateerd. Na de diagnose kwamen zijn vrienden langs met lekkere hapjes en champagne om het leven te vieren. Tijdens zijn chemokuren stond voedsel hem tegen, waarop zijn partner José, in het dagelijks leven culinair redacteur, van alles verzon om het eten toch te laten smaken. Haar recepten schreef ze op in het kookboek âGezond eten rond chemotherapieâ. Het werd beloond met de prijs voor âKookboek van het jaarâ.

Sopraan Heleen Koele leek voorbestemd om voor de klas te staan. Toch deed ze met succes auditie voor het conservatorium. In het geheim, want haar omgeving was van mening dat je maar beter âgewoonâ kunt doen. Zes jaar gelden scheidde ze van haar man, omdat hij niet om kon gaan met de handicap van hun jongste zoon, die doof werd na een hersenvliesontsteking toen hij 1 jaar was. Heleen zingt in deze uitzending een aria uit Händels Messiah. "Bij uitstek een feestelijk en hoopgevend stuk."