Gemeente Zoetermeer

Pilot 'Cameratoezicht via internet' van start

De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk haar inwoners te betrekken bij de veiligheid van de stad. Met de pilot Cameratoezicht via internet kunnen Zoetermeerders beelden van toezichtcamera's via het internet bekijken en bij onraad direct de politie bellen. Dinsdag 19 januari geven Patrick van Domburg, wethouder Veiligheid, en gemeenteraadslid Robin Fries officieel het startsein van deze pilot.

Op 16 maart 2009 heeft de gemeenteraad het voorstel van de VVD-fractie aangenomen om de pilot Cameratoezicht via internet uit te voeren. Het voorstel is om webcamera's te bevestigen aan twee gebouwen, waar veel vernielingen voorkomen. De beelden die deze webcamera's maken zijn vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week door gebruikers van die gebouwen en andere burgers van de stad live via het internet te bekijken.

De pilot betreft een proefperiode van een jaar. In dit jaar kunnen inwoners beelden volgen van camera's die hangen aan het Zwanenbos en aan het gebouw van sportvereniging DWO. Zien kijkers dat er vernielingen worden gepleegd of andere ongeregeldheden dan bellen zij de politie. De gemeente betrekt hiermee haar inwoners bij het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid rondom de gebouwen. Daarnaast hebben de camera's een afschrikkende werking voor potentiële vandalen. Na een jaar vindt een evaluatie plaats.

De gemeente heeft het thema veiligheid hoog op de agenda staan en vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers zich veilig voelen in de stad. Met de campagne Zoetermeer Veilig, daar zorgen we samen voor laat de gemeente resultaten en initiatieven zien op dit gebied. Daarnaast geeft de gemeente tips om de eigen veiligheid te vergroten.

Meer informatie vindt u op www.zoetermeerveilig.nl.