Bijzondere gasten voor Stichting AAP

18/01/2010 16:52

Stichting AAP

Voor de 2e maal in haar bestaan redt Stichting AAP in Almere dingo's ofwel Australische wilde honden. De twee volwassen dieren zijn de ouders van vier dingopups die Stichting AAP in 2007 opving en die inmiddels in een wildpark in België een nieuw thuis gevonden hebben. De dingo's, Biff en Ufi, zijn afkomstig van een inmiddels opgeheven Nederlandse stichting.

Dierwaardig

Dingo's stammen vermoedelijk af van de Indische steppewolf. Ze zijn in gedrag te vergelijken met wolven en hebben gespecialiseerde verzorging en voldoende ruimte nodig. Gelukkig heeft AAP de ruimte om de dingo's op een dierwaardige manier te huisvesten. Daarvoor is de voormalige leeuwenquarantaine met groot binnen- en buitenverblijf aangepast aan de specifieke behoeften van de dingo's.

Heupdysplasie

Dinsdag 19 januari zullen Biff en Ufi op hun huidige adres opgehaald worden. De eerste zorg is om de dieren optimaal gezond te krijgen. Een dierenarts van Stichting AAP zal de dingo's ter plekke een eerste medische keuring geven, waarna de dieren naar Almere vervoerd worden. Nadat de dieren aan hun nieuwe onderkomen gewend zijn, zullen ze gecontroleerd worden op heupdysplasie (HD). Deze ontwikkelingsstoornis van het bekken en de heupkop is in 2007 namelijk bij alle vier de dingopups geconstateerd. Heupdysplasie leidt tot pijn, kreupelheid en vervroegde slijtage van het kraakbeen in de heupgewrichten.

Dingo als huisdier

Hoewel dingo's soms als huisdier gehouden worden, blijven het altijd wilde dieren. Zeker in een gezinssituatie met kleine kinderen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. De volwassen wordende dingo gaat immers de strijd aan om het 'leiderschap'. Een kruipend kind is dan een makkelijke prooi.

Toekomst Biff en Ufi

Na aankomst bij AAP moeten Biff en Ufi minimaal vier weken in quarantaine blijven. Daarna wordt gezocht naar een permanent opvangadres. Uitgangspunt daarbij is dat deze opvang voldoet aan de strikte kwaliteitseisen van AAP.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.aap.nl