Ministerie van Defensie

Oefening lucht- en grondoptreden in Noord- en Oost-Nederland

18 januari 2010, 17.16 uur

In delen van Noord- en Oost-Nederland vinden van dinsdag 19 januari tot en met donderdag 21 januari tijdens oefening Purple Windmill vliegactiviteiten plaats met militaire jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters. De vliegbewegingen zijn nodig om Forward Air Controllers op te leiden. Forward Air Controllers in gesprek met vliegers (archieffoto)

Forward Air Controllers zijn militairen die vanaf de grond per radio informatie uitwisselen met vliegers van jachtvliegtuigen en gevechtshelikopters over de precieze locatie van aan te vallen doelen.

Voor hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden gedurende het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom verschillende militaire oefengebieden.

Vliegbewegingen

F-16 jachtvliegtuigen in de lucht.

Op de oefendagen vinden in Noordwest-Friesland, Noordwest-Groningen en Noordoost-Overijssel vliegactiviteiten plaats tussen 9.00 uur en 23.00 uur. In de vastgestelde oefengebieden in de Marnewaard, Marrum, Dijkshoek en Hardenberg gaat het om de volgende vliegbewegingen: * militaire jachtvliegtuigen op een minimale hoogte van 3000 voet (circa 1 km) boven grond- dan wel zeeniveau; * gevechtshelikopters op een minimale hoogte van 1000 voet (circa 300 meter).

Meer informatie

Voor informatie over vliegbewegingen zie internetpagina vliegbewegingen.