Politie Groningen

Blijvende aandacht voor mensenhandel

Groningen, 19-01-2010 o Regiopolitie Groningen geeft mensenhandel de prioriteit die het verdient. Uit de onlangs verschenen Korpsmonitor prostitutie en mensenhandel 2008 blijkt dat het politiekorps van Groningen de organisatie van toezicht, handhaving en opsporing van mensenhandel op orde heeft. Het is één van de zes korpsen die over de gehele linie voldoende scoort.

De aanpak van uitbuiting en gedwongen prostitutie is een prioriteit van het kabinet. Ook Regiopolitie Groningen geeft een hoge prioriteit aan uitbuiting, of met andere woorden, moderne slavernij.

Vaste capaciteit

Het RUIT (Regionaal Uitbuitings- en Interventie Team) houdt zich bezig met de aanpak van uitbuiting in de brede zin, zoals complexe recherche-onderzoeken, bedrijfscontroles en handhaving in prostitutiegebieden en panden. Het RUIT is een permanent specialisme binnen de organisatie met vaste capaciteit. Uit de korpsmonitor blijkt ook dat met deze 14 fte voor opsporing (RUIT) en 4 fte voor opsporing (prostitutieteam) de aanpak van mensenhandel geborgd is.

Resultaten

Dat de aandacht voor mensenhandel voort duurt blijkt ook uit de cijfers. In 2009 is gemiddeld elke week een intakegesprek gevoerd met een mogelijk slachtoffer van mensenhandel. In 28 gevallen heeft dit geleid tot een aangifte. In de overige gevallen bleek het toch niet om mensenhandel te gaan of wilde een slachtoffer geen aangifte doen.

2008 2009
Opgepakte signalen 105 138
Intakegesprekken 44 53
Aangiftes mensenhandel 30 28
Processen-verbaal 7 6

Tabel: cijfers 2008 en 2009 mbt mensenhandel Regiopolitie Groningen

Samenwerking

De aanpak van uitbuiting is een multidisciplinaire samenwerking. In Groningen kennen we een netwerk mensenhandel waarin een groot aantal partners is vertegenwoordigd, waaronder gemeenten, hulpverlening, IND en Openbaar Ministerie. In de korpsmonitor staat beschreven dat er in Groningen goede samenwerking is met de partners en dat de lijnen kort zijn. Deze gezamenlijke aanpak is essentieel voor het effectief aanpakken van mensenhandel. Ook andere korpsen tonen zich geïnteresseerd in de Groningse aanpak.

Ambitie

Ook in 2010 wordt de aandacht voor mensenhandel onveranderd voortgezet. De informatiepositie kan nog worden verbeterd. Daartoe zijn in- en extern mensen aangespoord om signalen die kunnen duiden op mensenhandel vooral door te geven aan het RUIT. Buurt- en jeugdagenten krijgen een training in het (h)erkennen van signalen van mensenhandel.