Gemeente Veenendaal


Engelenburg krijgt De Lampion


Vorige week heeft de selectiecommissie een keuze gemaakt uit drie ontwerpen voor de Multifunctionele Accommodatie die de wijken Jan Roeckplantsoen, Engelenburg-Noord en Schrijverspark, het zogenoemde JES-gebied, krijgen. De selectiecommissie bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente, Stichting Welzijn Veenendaal, de welstandscommissie en twee bewoners uit de wijk. Drie architectenbureaus presenteerden hun plannen. Uiteindelijk viel de keuze op âDe Lampionâ van Marlies Rohmer.

De Lampion is een rond gebouw met aan de achterkant een glazen pui bestaande uit panelen. Op de wand achter de panelen kunnen afbeeldingen of kunstwerken komen die dan âs avonds verlicht zijn. Het is de bedoeling om hier samen met bewoners een invulling aan te geven. De Lampion heeft in het midden een gymzaal met daaromheen voorzieningen voor buurtwerk zoals huiswerkbegeleiding, sport, computerlessen en kookinstructies.

Â

Het duurzame gebouw komt naast het huidige wijkcentrum De Til te staan. De Til wordt op den duur gesloopt evenals de bestaande gymzaal aan de Palmengrift. De duurzaamheid van De Lampion is terug te vinden in materiaalgebruik en energiezuinige maatregelen.

Â

Het project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Utrecht. Binnenkort start de werkgroep Multifunctionele Accommodatie (MFA) met de uitwerking van het ontwerp. Ook hierin zijn de gemeente, Stichting Welzijn Veenendaal en bewoners vertegenwoordigd. In het najaar start de gemeente met de bouw van De Lampion.

Â

Ontmoetingsplek

Een Multifunctionele Accommodatie zoals De Lampion is een centraal gebouw in de wijk, waarin de bewoners een samenhangend aanbod van voorzieningen en ruimte voor ontmoeting en initiatieven treffen. Hiermee kan de gemeente een evenwichtig pakket aan voorzieningen op wijkniveau aanbieden en is het mogelijk dat mensen langer zelfstandig blijven wonen.

Â

De Lampion moet een bruisende ontmoetingsplek in de wijk worden, waar mensen elkaar ontmoeten en waar allerlei activiteiten georganiseerd worden.