Openbaar Ministerie

Voorlopige hechtenis verdachten mensenhandel verlengd

19 januari 2010 - Functioneel Parket

De rechtbank Den Haag heeft de voorlopige hechtenis verlengd van twee mannen en een vrouw uit Den Haag, die verdacht worden van mensenhandel en mensensmokkel. Ze hebben vermoedelijk meer dan 35 illegale vreemdelingen uit Indonesië gehuisvest en te werk gesteld onder erbarmelijke omstandigheden.

De beide mannen van 47 en 40 jaar werden in juli 2009 aangehouden door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD). De 30-jarige vrouw werd in oktober 2009 aangehouden. De verdachten lieten de illegale vreemdelingen in provisorisch ingerichte keukens etenswaren klaarmaken voor een Indonesische Toko. De elektrische bedrading lag open en bloot. Werknemers sliepen op matrassen tussen ongedierte op dezelfde etage als waar de etenswaren werden klaargemaakt. De illegalen maakten werkdagen van 13 tot 15 uur per dag waarbij ook 's nachts werd gewerkt.

Het onderzoek van de SIOD onder leiding van het Functioneel Parket startte in juli 2009. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 9 en 12 april 2010 in de rechtbank Den Haag. Er moeten nog diverse getuigen gehoord worden, ook in Indonesië.

Het Functioneel Parket en de SIOD geven de opsporing en vervolging van uitbuiting in de arbeid prioriteit, omdat de menselijke waardigheid in het geding is.