Gemeente Enkhuizen

Parkeren in Enkhuizen

In december heeft de gemeenteraad de Parkeerverordening 2010 vastgesteld. Deze nieuwe parkeerverordening is gericht op het verbeteren van het gebruik van parkeerplaatsen in de binnenstad van Enkhuizen. Om dit te kunnen bereiken wordt het huidige systeem van (vergunning)parkeren omgezet naar een nieuwe parkeerregulering met nieuwe regels en nieuwe vergunningen. Met het nieuwe systeem worden alle beschikbare parkeerplaatsen in de binnenstad (her)verdeeld en benoemd als blauwe zone of als vergunningplaats. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de vergunninghouders (bewoners), maar ook voor de bezoekers. Zo komen er meer blauwe zones en kunnen bezoekers van bewoners makkelijker parkeren in het vergunningengebied. Voor een stuk duidelijkheid naar onze bezoekers wordt voor alle blauwe zones een maximale parkeertijd van twee uur ingesteld. Verduidelijking van regels en vergunningen maakt het tevens mogelijk om makkelijker te controleren op goed gebruik van de mogelijkheden.

Informatie

De invoering van de nieuwe parkeerregels en parkeervergunningen start in maart. Alle bestaande vergunningen komen te vervallen. Het is belangrijk dat u voor de invoering in het bezit bent van een geldige vergunning. Voor 1 februari ontvangt elk adres in de binnenstad een brief. Daarin informeren wij u over de wijzigingen en welke vergunningen er gaan gelden. Met een korte uitleg per soort vergunning kunt u eenvoudig bepalen welke voor u van toepassing is. Wij leggen u uit hoe u een aanvraag kunt indienen, wat u daarbij nodig heeft en welke kosten daaraan verbonden zijn. Wij bieden u hulp door het openstellen van een informatienummer. Daarnaast organiseren wij in februari twee inloopdagen waar een medewerker van de gemeente u kan helpen met het indienen van een aanvraag.

Betaald parkeren

Betaald parkeren is een term die rond de nieuwe parkeerregulering veel in de media is gebruikt. Wij willen u graag duidelijk maken dat bezoekers net als nu gratis kunnen parkeren in de blauwe zones. Bezoekers die langer dan twee uur in de stad willen verblijven, kunnen terecht bij het NS station. Zij kunnen daar voor langere tijd kosteloos parkeren. Parkeren in het vergunningengebied is niet gratis. In het nieuwe systeem zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een vergunning.