Kinderhulp Pleegzorgfonds Noord-Holland opgericht

19/01/2010 10:38

Nationaal Fonds Kinderhulp

Extra provinciale ondersteuning voor pleegezinnen via het Nationaal Fonds Kinderhulp

De provincie Noord-Holland heeft extra geld vrijgemaakt voor financiële ondersteuning van pleeggezinnen in deze provincie. Het fonds wordt ondergebracht bij het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat al 50 jaar kinderen uit de jeugdzorg (en dus ook pleegzorg) ondersteunt. Door het geld hier onder te brengen, kunnen de kosten voor de afhandeling van de aanvragen zo laag mogelijk worden gehouden. Bij het fonds krijgen ze al jaren verzoeken binnen voor ondersteuning van kinderen uit de jeugdzorg. Een cadeautje met Sinterklaas, kleding, een fiets of een broertje-zusje dag. Kinderhulp kan met het geld van de provincie meer aanvragen uit Noord-Holland honoreren en neemt deze gewoon mee in het bestaande aanvragentraject.

Zowel de provincie Noord-Holland als het Nationaal Fonds Kinderhulp zijn erg blij met de gemaakte afspraken. "Een mooie constructie waarbij de gelden optimaal worden besteed, daar waar het nodig is", aldus Jan Wezendonk, directeur Nationaal Fonds Kinderhulp. Gedeputeerde Sascha Baggerman vult aan: "Geld mag geen reden zijn om geen kinderen op te kunnen vangen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we de pleegouders een steuntje in de rug geven voor het mooie werk dat ze doen".

Tijdens de open dag van OCK Het Spalier in Santpoort-Noord in november overhandigde gedeputeerde Sascha Baggerman al een cheque van 200.000 euro aan het Nationaal Fonds Kinderhulp. Nu is dit bedrag nog verder aangevuld tot een totaal van 452.000 euro. Dit bedrag wordt gedurende een periode van twee jaar ingezet om pleeggezinnen met beperkte financiële ruimte te ondersteunen. Zij kunnen nu bij Kinderhulp een aanvraag indienen als zij uitgaven moeten doen die niet door de normale pleegzorgvergoeding worden gedekt. De provincie wil voorkomen dat pleegouders om financiële redenen afhaken. Ruimte in het hart om een kind van anderen op te vangen gaat namelijk lang niet altijd gepaard met veel financiële ruimte. En dat terwijl pleegouders toch met veel extra kosten geconfronteerd worden. Na alle noodzakelijke kosten voor levensonderhoud, kleding, soms aanpassingen in de woning, blijft er weinig over voor leuke dingen. Terwijl juist dit het leven een beetje kleur in het leven geeft en alle problemen soms even doet vergeten. "Voor een gezin met drie eigen kinderen en drie pleegkinderen is het vaak heel moeilijk om een keer met z'n allen iets leuks te ondernemen. Een weekje kamperen of een dagje uit zijn dan zeker niet vanzelfsprekend," aldus Baggerman.

De provincie wil pleegouders een hart onder de riem steken en er samen met Kinderhulp voor zorgen dat ook kinderen in pleeggezinnen aansluiting houden met hun leeftijdsgenootjes.

Informatie over het Kinderhulp Pleegzorgfonds Noord-Holland is te vinden op de website van Kinderhulp: www.kinderhulp.nl/kinderhulphelpt. Hier staan ook de criteria waaraan een aanvraag voor het fonds moet voldoen.





http://www.kinderhulp.nl