Rijksvoorlichtingsdienst

Nederlandse ambassadeurs speeddaten met ondernemers

Nederlandse ambassadeurs en consuls van over de hele wereld gaan speeddaten met ondernemers in Rotterdam. Driehonderd ondernemers voeren gesprekken met ambassadeurs en consuls uit het land waar ze zaken willen doen. Hulp aan Nederlandse ondernemers is een belangrijke taak van ambassades en consulaten.

"Ondernemen over zee is van oudsher de motor van onze economie," zegt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Juist in economisch zware tijden willen wij zorgen dat die motor niet hapert maar soepel blijft draaien. Daarom helpen onze ambassades en consulaten Nederlandse bedrijven kansen in het buitenland te benutten."

Economische diplomatie wordt steeds belangrijker. Ambassades en consulaten bieden ondernemers een schat aan informatie over lokale manieren van zakendoen, wetgeving en gebruiken. Ze leggen contacten met potentiële handelspartners en helpen bij handels- en investeringsproblemen.

Daarnaast levert het werk van ambassades investeringen op in Nederland. Ze werken hierbij samen met het Netherlands Foreign Investment Agency. Dit brengt jaarlijks gemiddeld drieduizend directe banen en een half miljard euro aan investeringen op.

De 165 ambassadeurs, consuls-generaal en permanente vertegenwoordigers van Nederland zijn deze week terug in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie.

Na afloop van het speeddaten hebben de ondernemers een ontmoeting met de ministers Verhagen en Koenders, staatssecretaris Heemskerk en VNO-NCW voorzitter Wientjes.