Delta


---

DELTA-dochter Solland werkt samen met AT&S

Middelburg, 19-1-2010

De Heerlense zonnecellenfabrikant Solland Solar heeft met het Oostenrijkse AT&S (fabrikant van printplaten) een joint development agreement gesloten. Dat hebben beide ondernemingen afgelopen weekend bekendgemaakt. De overeenkomst houdt in dat de bedrijven een pilotproductielijn gaan bouwen voor zonnepanelen die bestaan uit de innovatieve Sunwebcel, een zonnecel met een hoger rendement.

Van de technologie die wordt toegepast bij de productie van printplaten kan Solland profiteren omdat de processen en materialen op een aantal vlakken overeenkomsten vertonen. De pilotproductielijn moet komende zomer gereed zijn en staat in het Oostenrijkse Leoben-Hinterberg.

DELTA-dochteronderneming Solland Solar zet met de nieuwe Sunweb-cel een grote stap voorwaarts. Door de geleiding van de opgewekte energie te concentreren aan de achterzijde van de cel, levert de Sunwebcel meer rendement. Het wegwerken van de stroombanen aan de voorkant leidt ertoe dat de Sunwebcel meer oppervlak beschikbaar heeft om (zon)licht op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Verwerkt en geschakeld in een zonnepaneel loopt het voordeel nog verder op.

De nieuwe productiewijze in combinatie met de efficiënte Sunwebcel moet leiden tot lagere productiekosten en een hoger rendement. Binnen de zonne-energieindustrie een belangrijke zaak omdat daarmee `grid parity', het moment dat zonne-stroom net zo duur is als stroom uit het stopcontact (op basis van fossiele grondstoffen), dichterbij komt.

Solland Solar is de in Heerlen gevestigde dochteronderneming van DELTA. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling en productie van innovatieve zonnecellen en -modulen. De vernieuwende Sunwebcel, is het resultaat van jaren intensief onderzoek door Solland in samenwerking met ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland).

AT&S Austria Technologie & Systemtechnik Aktiengesellschaft is Europees marktleider en één van de meest gerenommeerde producenten van printplaten voor electronica. AT&S is gespecialiseerd in high density printplaten die onder meer worden toegepast in mobiele apparaten. Daarnaast produceert AT&S voor de automobielindustrie en de medische sector.