Gemeente Voorschoten

Historisch Museum Voorschoten

Nieuwe tentoonstelling Historisch Museum Voorschoten

historisch museum De Voorschotense wijken Boschgeest en Vlietwijk staan centraal in de nieuwe tentoonstelling van het Historisch Museum Voorschoten: `Voorschoten uitgelicht II: Boschgeest en Vlietwijk'. De tentoonstelling is vanaf 15 januari t/m 18 april 2010 te bezichtigen voor het publiek. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het Historisch Museum Voorschoten is gevestigd aan de Voorstraat 17.

Beide wijken zijn gebouwd op grond dat nog maar enkele decennia geleden gebruikt werd voor agrarische doeleinden. Hoe en waarom zijn de wijken ontstaan? Wat is er nog over uit het verleden en wat niet? En wat is er nu wel en vroeger niet? De tentoonstelling geeft antwoord op deze vragen aan de hand van veel historisch materiaal. Het doet een beetje melancholisch aan: waar vroeger de koeien graasden en de bollenvelden in bloei stonden, staan nu voornamelijk huizen. Het is het gevolg van de bevolkingsgroei in de jaren 50 van de vorige eeuw en de noodzaak om de woningnood het hoofd te bieden. De wijk Boschgeest is gebouwd op de voor bollenteelt geschikte zandgronden van de Oranjepolder. De Vlietwijk is gebouwd op de drassige veengrond van de Binnenpolder en werd in die periode verder uitgebreid. Beide wijken zijn bij velen bekend door een aantal herkenningspunten zoals de Britisch School of the Netherlands (Boschgeest) en de schaatsbaan (Vlietwijk).

De tentoonstelling vertelt de ontstaansgeschiedenis van beide wijken aan de hand van vele kaarten, foto's, ansichtkaarten en voorwerpen. En misschien lijkt het alsof er veel van vroeger verloren is gegaan (bollenboeren, badhuis, de graanmolen) er zijn ook veel dingen voor teruggekomen (ijsbaan, kinderboerderij, begraafplaats, kunst op straat). Ook hiervoor is aandacht tijdens de tentoonstelling.

Het tentoongestelde materiaal is afkomstig uit het eigen archief en in bruikleen ontvangen materialen van: de gemeente Voorschoten, Hoogheemraadschap Rijnland, nazaten van bollenboeren o.a. Eggink, jachthaven Mulder, CBS-gegevens, museum de Zwarte tulp in Lisse en materiaal dat naar aanleiding van de oproep in de pers bij ons is binnengekomen.

Speciaal voor de kinderen organiseert het Historisch Museum Voorschoten een tekenwedstrijd. Alle kinderen worden uitgenodigd een tekening te maken over hun eigen wijk/straat of over onderwerpen die in de tentoonstelling aan de orde komen (boerderijen, bollenvelden, molens, boten op de Vliet of de ijsbaan/schaatsen). Deelnameformulieren zijn af te halen in het museum of de downloaden via de website http://www.historischmuseumvoorschoten.nl/. Tekeningen kunnen tot 21 maart 2010 worden ingeleverd in het museum. Alle ingeleverde tekeningen worden opgehangen in het museum. De drie mooiste tekeningen ontvangen een leuke prijs en krijgen een ereplekje in onze etalage.

Het programma voor de zondagmiddaglezingen tijdens deze tentoonstelling is nog niet bekend. Houd hiervoor onze site en de aankondigingen in het museum en de bibliotheek in de gaten.

De tentoonstelling `Voorschoten uitgelicht II: Boschgeest en Vlietwijk' is van 15 januari t/m 18 april 2010 te bezichtigen. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Voorstraat 17 te Voorschoten. Meer en actuele informatie over het museum is te vinden op: http://www.historischmuseumvoorschoten.nl/

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geĂŻnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.
* 19 januari 2010