Stichting FOM 19 januari 2010

Uitvoerend Bestuur FOM verkent mogelijkheden andere locatie Rijnhuizen

De Stichting FOM zal de komende jaren belangrijke nieuwe impulsen geven aan fysisch energieonderzoek. In dit kader heeft het Uitvoerend Bestuur van FOM de ambitie om het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen uit te bouwen tot een nationaal instituut voor funderend energieonderzoek. Het instituut moet de spil worden van een samenwerkingsverband met universitaire werkgroepen en relevante nationale- en internationale partners op het gebied van funderend energieonderzoek.
In het kader van deze specifieke nieuwe ambitie, en ook omdat nieuwbouw op Rijnhuizen dringend nodig is, heeft FOM besloten zich te heroriënteren op de voordelen en meerwaarde van huisvesting van het FOM-instituut op de campus van een Nederlandse universiteit. Huisvesting op een universiteitscampus kan een duidelijke win-win situatie creëren, vanwege synergievoordelen met op de campus aanwezig energieonderzoek. Ook draagt het bij aan het verstevigen van de banden met het universitaire onderwijs en aan het vergroten van de mogelijkheden om jonge wetenschappers op te leiden. Het Uitvoerend Bestuur van FOM heeft geïnteresseerde Nederlandse universiteiten opgeroepen uiterlijk 12 februari a.s. met creatieve en ambitieuze voorstellen te komen voor een optimale toekomstige locatie van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, zowel wat betreft faciliteiten voor huisvesting (grond en gebouwen) als wetenschappelijke en technische ambiance en
samenwerkingsmogelijkheden.

Een speciale commissie zal de inkomende voorstellen beoordelen. De beoordelingscommissie bestaat uit prof.dr. C.H.C.M. Buys (RuG, tot voor kort lid van het AB van NWO), dr. C.M. Hooymans (TNO, tevens lid van de RvB van FOM), prof.dr. A.W. Kleyn (directeur FOM-Instituut Rijnhuizen), dr. T.J.H. Smit (Shell, tevens lid van het UB van FOM) en directeur FOM dr.ir. Wim van Saarloos. Gestreefd wordt naar een advies van de commissie aan het Uitvoerend Bestuur vóór medio maart, en naar een principeovereenkomst op hoofdlijnen met een universiteit eind maart. In de periode daaropvolgend zullen details worden uitgewerkt met de betrokkenen, NWO en de partneruniversiteit, en zal het conceptvoorstel voorgelegd worden aan de ondernemingsraden. Een definitief besluit zal zo mogelijk op 11 mei door de Raad van Bestuur genomen worden.

Het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, gevestigd te Nieuwegein, is één van de drie onderzoeksinstituten van de Stichting FOM en is internationaal bekend om de hoge kwaliteit van zijn onderzoek op het gebied van fusie-, plasma- en oppervlaktefysica alsmede om de vrije elektron infrarood laser faciliteit FELIX/FELICE. Ruwweg vijftig procent van het huidige wetenschappelijke onderzoek van het instituut kan op dit moment worden gekenmerkt als funderend energieonderzoek ('physics for energy'), maar al in de huidige plannen is voorzien dat de missie van het instituut zich de komende jaren hierop verder zal concentreren.