Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Siem Heiden Sportprijs voor tafeltennissers

Tafeltennisvereniging AA-Drink/Feijenoord van Teylingen

Sportportefeuillehouder Bram van Hemmen heeft op 11 januari de Siem Heiden Sportprijs van de deelgemeente IJsselmonde uitgereikt aan twee tafeltennissers en aan het Herenteam 1 van tafeltennisvereniging AA-Drink/Feijenoord van Teylingen, aan het Akkeroord 8.

Qi Xiaofeng kreeg de prijs voor het winnen van het Nederlands Kampioenschap tafeltennis 2009 (senioren) en Cosmin Stan voor het winnen van het Nederlands Kampioenschap tafeltennis 2009 (kadetten). Het Herenteam 1 (Danny Heister, Barry Wijers, Michel de Boer en Jeroen Kivits) kreeg de Siem Heiden Sportprijs voor het winnen van het Nationale Clubkampioenschap en de Nationale Beker tafeltennis seizoen 2008/2009.

De Siem Heiden Sportprijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 250,--.

Siem Heiden Sportprijs
De Siem Heiden Sportprijs is een initiatief van de deelgemeente IJsselmonde. Ieder eerste seniorenteam van een IJsselmondse vereniging dat kampioen is geworden en iedere individuele IJsselmondse sporter die een nationale of internationale podiumplaats heeft behaald, komt in aanmerking voor deze stimuleringsprijs.

Siem Heiden
Siem Heiden werd op 12 maart 1905 geboren in IJsselmonde. Eén van Nederlands beste schaatsers in zijn tijd groeide op aan de Bovenstraat. Hij maakte deel uit van de eerste ploeg sporters die Nederland in 1928 afvaardigde naar de Winterspelen in Sankt Moritz. Daarna nam hij deel aan vele Europese en Wereldkampioenschappen, waarbij 1933 een topjaar kan worden genoemd. Hij behaalde in dat jaar een wereldrecord op de 5000 meter en werd eerste op de 5 kilometer tijdens het Nederlands kampioenschap. Hij was een allround sporter die schaatste, voetbalde, schermde en aan atletiek deed en liefhebber was van wielrennen en boksen. Voor zijn moedige gedrag in de Tweede Wereldoorlog kreeg hij de zeer hoge militaire onderscheiding De Bronzen Leeuw. Siem Heiden overleed op 3 augustus 1993, hij werd 88 jaar.